Najnovije

VUČIĆ: Dogovoreno da stav BiH o Kosmetu bude isti kao stav Beograda (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je sa članovima Predsedništva BiH razgovarao o auto-putu Beograd–Sarajevo, utvrđivanju granice, kao i o poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije. Na sastanku dogovoreno da BiH ima isti stav o Kosmetu kao i Beograd, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav o tome. Model razgraničenja načelno prihvaćen, kaže predsedavajući Predsedništva Dragan Čović i ističe da je potrebno otklanjati barijere kako bi se ekonomska saradnja unapredila.

Vučić (Foto: Jutjub)

Aleksandar Vučić je, na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem, rekao da su on i članovi Predsedništva imali duge razgovore, a da su potom razgovarale i državne delegacije.

Vučić je istakao da je BiH jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i obrnuto.

Naveo je da je spoljnotrgovinska razmena između dve zemlje u prvih deset meseci iznosila milijardu i četiristo dvadeset četiri miliona evra i da ta razmena svake godine raste za 200 miliona evra, što, kako je rekao, BiH svrstava na jedno od najznačajnijih mesta među spoljnotrgovinskim partnerima Srbije.

"Naši ekonomski rezultati i saradnja Srbije i BiH su čak i iznad nivoa političkih odnosa, koje ne bih ocenio kao loše", rekao je Vučić.

Naznačio je da je od poslednjeg susreta zvaničnika, preko timova Vlade Srbije i Veća ministara BiH, otklonjeno nekoliko barijera u trgovini, čime možemo da se pohvalimo.

Kako kaže, otklonjene su barijere za izvoz pilećeg mesa i prerađevina, kao i piva iz BiH u Srbiju, a očekuje se da BiH otkloni barijere za izvoz piva iz Srbije u BiH.

Takođe, olakšan je izvoz malina, voća, sokova i brašna, kao i mleka i mlečnih proizvoda u BiH, i izvoz šećera iz BiH u Srbiju.

Tri važna pitanja: Auto-put, granica i Kosmet

Vučić je poručio da su ključne političke teme unapređenje prijateljskih odnosa i to "da gledamo kako i na koji način da izbegavamo sve ono što bi moglo da bude problem".

Naveo je da se razgovaralo o tri važna pitanja, a na prvom mestu o izgradnji auto-puta Beograd–Sarajevo.

Oni još nisu doneli konačnu odluku o trasi, rekao je Vučić i dodao da će Srbija, u slučaju neslaganja, platiti i izgraditi deo tog puta do Bijeljine.

Srbija je tu, kaže, iznela fer stav.

Pokazali smo šta smo mi do sada uradili na Koridoru 11, odnosno kako i šta radimo na približavanju Beograda Sarajevu, rekao je Vučić. Istakao je da je spajanje ta dva grada važno zbog bošnjačkog stanovništva u Srbiji, srpskog u BiH, ali pre svega zbog Srba i Bošnjaka u obe zemlje.

Drugo pitanje je bilo utvrđivanje granica.

"Dali smo našim prijateljima predloge. Model je takav, non-pejper, činilo mi se da smo dobili načelnu saglasnost i u Sarajevu kada smo bili... Želeli bismo da imamo hidroelektranu Zvornik i Bajina Bašta u celini na teritoriji Srbije", rekao je Vučić.

Zauzvrat smo, dodaje, spremni da damo četiri, odnosno 19 hektara zemljišta na drugom mestu, gde god BiH to bude želela. Međutim, Vučić je naveo da je Predsedništvo BiH imalo drugačiji predlog, u vidu statusa tih elektrana, ali će se o tome još razgovarati.

Što se tiče opština Priboj i Rudo, išlo bi se, kaže Vučić, na razmenu teritorija – "metar za metar".

"Nama je važna pruga Beograd–Bar, oko Štrpca. To bismo mi uzeli i ponudili bismo istu površinu u metrima kvadratnim, ne u kilometrima kvadratnim, bosanskohercegovačkoj strani na našoj teritoriji i reč je o mestima Sastavcima-Kronoge", naveo je Vučić.

Kako je rekao, Srbija bi i oko pruge Rudo–Priboj, koja ide kroz tri umesto dve granice, dala zemljište, kvadratni metar za kvadratni metar, opet u dogovoru sa BiH.

"Reč je o malim površinama i zameni teritorije u tom delu. Verujem da će moći da se postigne ozbiljan napredak", rekao je Vučić.

Treće pitanje je stav Predsedništva BiH o Kosmetu, kaže Vučić i dodaje da je na tome zahvalan članovima Predsedništva, pre svega predsedavajućem Draganu Čoviću, koji je pokrenuo tu temu.

Dogovoreno je, ističe, da BiH o Kosmetu ima isti stav kao i Beograd, dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav o tome.

Predsednik Srbije je objasnio da je to stav Predsedništva BiH i istakao da nije u pitanju samo stav srpskog člana tog tela.

Čović: Otkloniti otvorena pitanja koja opterećuju odnose

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović naveo je da su se teme o kojima su razgovarali dominantno odnosile na to kako poboljšati bilateralnu saradnju dve zemlje i na koji način otkloniti otvorena pitanja koja opterećuju odnose.

Naglasio je da ekonomsku saradnju samo treba ohrabrivati i otklanjati barijere da bude još izraženija na svim nivoima.

Otklanjanje barijera, kako je rekao, važno je kako bi se ostvarila bolja trgovinska saradnja. 

"Naš zajednički stav je da moramo rešiti pitanja dobrosusedskih odnosa kako smo to uradili sa Crnom Gorom, gde smo rešili pitanje granica i ja bih rekao ostavili iza sebe skoro sva otvorena pitanja, na isti način ćemo to morati uraditi sa Republikom Srbijom i sa Republikom Hrvatskom, pa i kada je u pitanju bilo koje unutrašnje pitanje koje se tiče Srbije, stav nas, tri člana Predsedništva, jesu upravo ta otvorena pitanja koja ćemo prilagođavati u vođenju naše spoljne politike stajalištima vas u Beogradu, za bilo koje pitanje", rekao je Čović. 

Naveo je da je model za rešavanje pitanja infrastrukture i granice u Sarajevu grubo definisan.

"Model za rešavanje pitanja infrastrukture i granice tiče se i ovih energetskih objekata, ali uopšte u definisanja granice, ja mislim da smo u Sarajevu kao model ugrubo definisali i šteta je što ovo vreme nismo na adekvatniji način iskoristili", rekao je Čović. 

"Ja sam uvek optimističan, ali evo sad ću, evo, promeniti pristup pa ću reći da sam vrlo pesimističan kako ćemo to brzo uraditi, pa ako bi to bio, na neki način, provokacija da se to brzo uradi, bilo bi mi drago. Ne vidim nijedan razlog zašto mi ne bismo brzo seli u Bosni i Hercegovini i ova pitanja ostavili iza sebe, jer uistinu nije teško naći zajednički stav oko tog pitanja", kaže Čović. 

Pitanje granice je prioritet, rekao je Čović, jer je siguran da će se to pitanje pojaviti kao prepreka na njihovom kandidatskom putu ka EU.

"Nadam se da ćemo brzo rešiti pitanje granica sa Srbijom. Stalo nam je da dobijemo kandidatski status", pojasnio je Čović.

Predsedavajući Predsedništva BiH zahvalio je predsedniku Srbije na "pruženim alternativama" u modelu granice između dve zemlje. 

"Ovaj predlog kada je u pitanju granica i danas je kao model manje-više prihvaćen načelno, moraćemo zajedno sva trojica preko naših predstavnika u jednoj mnogo intenzivnijoj komunikaciji sa vama doći do konačnog rešenja, da to pitanje ostane iza nas na tragu ovog modela koji je, čini mi se, pravičan za obe strane, čak ja bih rekao džentlmenski u nekim elementima, ali zbog složenosti odnosa u BiH, moraćete razumeti da se mi u BiH teže dogovaramo i o ovom koridoru koji bi iz BiH, iz Sarajeva, trebalo ići ka Beogradu i već uveliko govorim da ćemo to povezati, ali jednako tako i oko energetike, odnosno energetskih objekata, iako su, čini mi se, stvari dosta čiste, ali ostavite nam još malo prostora da mi unutar sebe pokušamo te stavove usaglasiti i, konačno, ja se nadam brzo rešiti pitanje granica", dodao je Čović.

Pitanje granice je prioritet, rekao je Čović, jer je siguran da će se to pitanje pojaviti kao prepreka na njihovom kandidatskom putu ka EU.

"Nadam se da ćemo brzo rešiti pitanje granica sa Srbijom. Stalo nam je da dobijemo kandidatski status", objasnio je Čović.

"Taj model 'metar za metar' je dobro rešenje i to je i model za rešavanje pitanja sa Hrvatskom", rekao je Čović.

Predsedavajući Predsedništva BiH je istakao da veruje da će se do zajedničkog stava brzo doći.

Upitani da li su optimisti da će pitanje granice biti rešeno do kraja godine, kako su ranije najavljivali, Vučić je rekao da nije preterani optimista, ali da će učiniti sve da se to pitanje što skorije reši, dok je Čović rekao da je on možda i preveliki optimista, te da je uveren da će članovi Predsedništva uskoro usaglasiti stavove i sa takvim rešenjem izaći i javno.

Vučić je, odgovarajući na to pitanje, rekao da u suštini nije čuo šta je to što bi bošnjačku stranu zadovoljilo, ali je ponovio kako je to pitanje predložila Srbija da se reši, a da je Srbija čak u međuvremenu ponudila "non pejper" i da sad čeka odgovor BiH.

Kako je rekao, predlog Srbije je ono o čemu se razgovaralo i prilikom sastanka u Sarajevu, a to je da granica ide administrativnom linijom tamo gde su hidroelektrane, a da Srbija ima pravo službenosti na 99 godina.

"Iako znate da Srbija ima na hidroelektranama i vlasništvo i državinu, a mi smo spremni da pokažemo i papire o tome", primetio je.

U skladu s tim, dodao je, mi smo pravili naše predloge, a da li će biti prihvaćeni, videćemo, ali mi smo spremni da razgovaramo u tim okvirima.

"Mislim da sam razumeo i šta su bošnjački stavovi, potpuno sam razumeo šta su stavovi hrvatskog člana i srpskog, ali oni će doći s jedinstvenim stavom, a mi ćemo to poštovati", poručio je Vučić.

Čović je najpre konstatovao da, kad je reč o spoljnopolitičkim odnosima, nema bošnjačke, srpske ili hrvatske politike, već postoji jedinstveni stav i takav će predstaviti i Srbiji.

"Mi ćemo uzeti sebi još malo vremena da usaglasimo stavove, jer znate da u BiH ne može baš sve da ide brzo, ali ćemo onda s tim stavom izaći pred Srbiju", poručio je Čović. 

Vučić: Ništa Srbija ne duguje...

BiH će u Srbiji uvek imati partnera koji je spreman da pomogne, ali priče o navodnom dugu Srbije od 3,4 milijarde prema BiH za poplavljeno zemljište su "prazne priče" za novine i za to ne postoji pravni osnov, kaže predsednik Srbije.

Vučić je to rekao novinarima nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH, a upitan da li se razgovaralo o isplati duga Srbije prema BiH, na osnovu neisplaćenih naknada za korišćenje hidropotencijala za potrebe rada hidoelektrana "Bajina Bašta" i "Zvornik".

Na pitanje novinara da li je bilo reči o isplati duga, Vučić je uzvratio kontrapitanjem: "Je l' imate vi neki papir da to potkrepite?"

Podvukao je da ne postoji papir kojim bi mogla da se potkrepi tvrdnja da Srbija duguje 3,4 milijarde BiH za potopljeno zemljište.

"Glava me zaboli kada takve gluposti slušam", rekao je Vučić.

"Slušam priče prvo o izlivanju naše vode, koliko treba da se plati Rogatici, Srebrenici, Bratuncu, Višegradu, Zvorniku... i onda mi kažemo da nema problema, daćemo vam pare, pa razgovaram sa članovima Predsedništva, kažemo daćemo, učinićemo...

I to ne zato što imate bilo pravni osnov da to tražite – ako ga imate, tražite na sudu, pa ćete videti da nemate pravni osnov... To su prazne priče za novine, jer je Srbija laka meta, pa udri koliko možeš po Srbiji, utoliko je bolje i lakše. Voleo bih da neko razmišlja o tome da stvarno gradi prijateljske odnose", rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da su se nadležni bili dogovorili, kada je reč o plavljenju iz 1991/92. godine, iako je cena, smatra bila potpuno besmislena, jer čitava mesta ne vrede toliko, 30–35 miliona evra.

"Rekao sam im – pošto nemate nijedan papir, dokaz, mi ćemo vam pokloniti pare, a i to su mesta u Republici Srpskoj, daćemo vam koliko tražite, poklonićemo", rekao je Vučić.

Kako je rekao, nije problem da Srbija izdvoji novac, pa i da ga pokloni, ali je istakao da se Srbiji ne može "stavljati nešto" što nije presuđeno nijednim aktom.

"Nego to neko negde misli... Kad bih vam ja rekao šta misli moj otac o svojim spaljenim kućama u Bugojnu, koliko misli da treba para da dobije, a još mu niko nije ni dinara ponudio, a sve kuće Vučića u Bugojnu spaljene... Nikad to pitanje nisam potegao, niti mislim da o tome treba da se priča, dajte da pričamo o onome što je realno", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je poručio da će BiH u Srbiji uvek imati partnera, koji će učiniti sve što može, pa čak, ponavlja, i da pokloni ako treba.

"Ali nemojte da govorite – ne treba nam poklonjeno, hoćemo naše. Ako je vaše, pokažite mi pa ćete dobiti, a to što po novinama mislite da je vaše – to ne znači da jeste", istakao je Vučić i dodao da na to da je dug 3,4 milijarde, što i sam čita na različitim portalima u BiH, može samo da se nasmeje.

"Spremni smo da pomognemo u svakom trenutku, a zamislite – šteta od plavljena koja iznosi 30 miliona evra u opštinama koje sam pomenuo... A sad mi recite šta je tu štetu tolikom pričinilo... Tu, odgovora, naravno da nema", konstatovao je predsednik.

Srbija će, podvukao je, graditi iskrene prijateljske odnose, ali to nikad neće biti odnosi ponižavanja BiH sa naše strane, kao što nikome u BiH nećemo dozvoliti da ponižava Srbiju.

Predsedavajući Predsedništva BiH konstatovao je da bilateralna pitanja treba što pre rešiti na zadovoljstvo obe strane, bez obzira na to koliko to zadiralo u prošlost i dodao da će BiH zauzeti jasno stanovište, na osnovu dokumenata.

"Imali smo jasan predlog Vučića još u Sarajevu, oko nadoknade za potopljeno zemljište, čak na način da se to ove godine potpuno reši i izmiri. Nažalost, opet nismo reagovali, moguće da smo to pitanje do sada mogli da rešimo. Evidentno se odluke u Srbiji lakše donose nego u BiH", zaključio je Čović.

Članovi Predsedništva BiH sastali su se ranije danas sa premijerkom Anom Brnabić, a kasnije su sa predsednikom Vučićem obišli Muzej savremene umetnosti.

Zatim su položili vence na Spomenik neznanom junaku na Avali. U njihovoj pratnji bili su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general LJubiša Diković.

Ivanić, Izetbegović i Čović su zvaničnu posetu Srbiji završili sastankom sa predsednicom parlamenta Majom Gojković.

"Hrvatski zakon težak za nas"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka Hrvatskog sabora o usvajanju Zakona o braniteljima, gde je Srbija označena kao agresor, veoma teška za Srbiju, te da ne može da ostane bez našeg odgovora.

Na pitanje da li je o tome razgovarao sa Draganom Čovićem i kako komentariše to što su se srpski poslanici u Saboru uzdržali od glasanja, rekao je da nije vreme da to danas komentariše, ali da je to teška stvar za Srbiju i da je za nas nemoguće da ostane bez odgovora.

Kako je rekao, uskoro bi trebalo da se sastane sa liderom SDSS-a Miloradom Pupovcem i da će mu "u lice" reći sve što misli o tome.

Dodao je da je razgovarao sa članovima Predsedništva BiH o svim pitanjima, da Čovića smatra i prijateljem i da, iako je on Srbin a Čović Hrvat, smatra da i o tom pitanju imaju slične stavove i da bi se, čini mu se, razumeli vrlo dobro.

Izetbegovićeva "ispravka" o Kosmetu

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović relativizovao je stav koji su novinarima izneli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović da će spoljna politika Sarajeva u vezi sa otvorenim unutrašnjim pitanjima Srbije biti prilagođavana stavovima Beograda.

Naime, iako je na konferenciji za novinare u ime Predsedništva BiH govorio Čović, Izetbegović je na samom kraju konferencije "upao" u reč Čoviću, rekavši da "mora nešto da pojasni", u vezi sa tim "da će BiH vodeći svoju međunarodnu politiku čekati na stav Beograda".

"Međunarodnu politiku BiH vodiće ova tri čoveka (članovi Predsedništva BiH) i ona će se voditi u Sarajevu. Naravno, i te kako ćemo uzeti u obzir stavove susednih zemalja, jer živimo sa Srbijom i živimo sa Hrvatskom, kao i sa EU, gde smo preuzeli obaveze u procesu integracija. Ali moj stav je da se spoljna politika vodi u Bosni i Hercegovini i ja sam molio Čovića da to iznese kao svoj stav, a ne kao stav Predsedništva", rekao je Izetbegović.

Nakon toga, reagovao je predsednik Vučić i uz osmeh rekao: "E, ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao šta sam dobio u toku zvaničnih razgovora, ali ovako vam izgleda i oko Kosova i oko granica", rekao je Vučić.

Reagovanja na Izetbegovićevu "ispravku"

Povodom postupka Bakira Izetbegovića na konferenciji za novinare, reagovao je srpski šef diplomatije Ivica Dačić, rekavši da je "osmeh Vučića i Čovića pokazao sve".

Takođe, oglasio se i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik navodeći da je Izetbegović nervozan jer neće nikakav dogovor sa Srbijom.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić smatra da je Izetbegovićev istup znak problema unutar BiH.

Amerika traži hitno izručenje radikala u Hag. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug, RT

 

PAŽNJA:
Poštovani, molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija „Pravde“ zadržava pravo da skrati ili ne objavi komentare. Komentare koji sadrže govor mržnje*, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete - ne objavljujemo. Takođe, neće biti objavljivane ni psovke i vulgarnosti, čak i ako čitalac koji komentariše umesto cele reči stvalja zvezdice.Komentare kojima nam skrećete pažnju na slovne greške, tehničke i druge propuste ne objavljujemo, kao i komentare koji se odnose na uređivačku politiku, ali će biti prosleđeni urednicima i na tome se zahvaljujemo.Molimo vas da obratite pažnju na pravopisnu i gramatičku ispravnost komentara koje šaljete, kao i da pišete malim slovima, prednost će imati komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka, a komentari pisani velikim slovima se neće odobravati.
* Zakon o javnom informisanju – član 38: Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA