Најновије

ПУТИН У СРПСКОЈ ГРАДИ ТРИ БАЗЕ: НАТО у паници

Оштра реакција руског председника уследила је након најава Американаца да планирају изградњу војне базе у Брчко Дистрикту, чиме би практично поцепали РС на два дела. Муњевити контраудар званичне Москве на покушај америчког преузимања Српске подразумева хитну изградњу три руске базе у Маховљанима недалеко од Бањалуке, на Соколцу и у Требињу.

Путин и Додик (Фото: kremlin.ru)

Да је Путин озбиљан у намери да заштити Српску, ојача утицај Русије на Балкана и стане на крај апетитима НАТО, открила је америчка ЦИА.

Договор са Додиком

Амерички обавештајци су дошли до поузданих информација, према којима је председник РС Милорад Додик са руским лидером већ склопио тајни договор о војној бази у Маховљанима.
У базама или центрима, какао наводе амерички обавештајци, били би распоређени најмодернији ракетни системи руских снага. Москва би одатле ракетама могла да контролише читаву Европу.
У оквиру војних комплекса, пре свега у Соколцу и Требињу, формирали би се хуманитарни центри за које НАТО процењује да би лако могли да прерасту у војне базе.
Војни аналитичар Гостимир Поповић пак потврђује да се увелико прича о отварању руских база.
- Да, у јавности постоје приче о те три базе. Како су све активности Русије и српског народа прави прст у око Американцима, слична ствар је и овде у питању. Ипак, мислим да би отварање руских база у РС било вишеструко значајно. РС је под сталним америчким притиском, доласком Руса и формирањем њихових база Српска би лакше дисала. Те базе би биле значајне и са хуманитарне тачке гледишта јер би многе катастрофе са руском опремом могле бити заустављене на време - оцењује Поповић.

Опасне игре

Аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је у питању очекиван одговор Путина на америчку провокацију.
- Русија се обавезала да чува Босну и РС као њен саставни део и сасвим је извесно да ће сваки амерички притисак изазвати сличну реакцију Москве. Такво продубљивање кризе између две силе на Балкану може бити врло опасно - наводи Анђелковић, додајући да заоштравање односа никоме није у интересу.
С друге стране, каријерни дипломата Зоран Миливојевић сматра да је рат базама на Балкану заправо само наставак надметања две силе, у којем САД константно губи.
- Русија се у великом стилу вратила на међународну сцену, резултат рата у Сирији не иде наруку Американцима, а уз то све више губе Балкан, који очито нагиње ка Москви. Зато и покушавају да зауздају Додика и РС ставе под своју контролу, али је немогуће да нису очекивали контрареакцију - закључује Миливојевић.

Шта НАТО има у БиХ

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић тврди да НАТО већ има велике снаге у БиХ
неколико војних база
три специјалне јединице
2.000 обавештајаца
700 војника у оквиру ЕУФОР.

Мирослав Лазански, војни коментатор

У светлу ових дешавања Србија наставља са јачањем својих одбрамбених снага, па је начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић најавио ново наоружавање наше земље.
- На Балкану постоји велики ризик од изазивања сукоба. Важно је да располажемо јединицама које могу ефикасно да реагују у кризним ситуацијама. Направићемо зато већу формацију ових снага. Биће најбоље опремљене и подржане хеликоптерским јединицама. То је и разлог за набавку хеликоптера, које ћемо наоружати и опремити за борбена дејства - навео је Диковић и потврдио да је реч о хеликоптерима ми-17.
Војни аналитичар Мирослав Лазански појашњава да су нам ти хеликоптери неопходни ради појачавања тзв. вертикалног маневра за брзе интервенције.
- Тако ћемо појачати могућности транспортних снага копнене војске. То је изузетно добра ствар пошто већ полако истичу ресурси хеликоптерима ми-8, које тренутно имамо. Њих имамо три, ових шест и можда да ремонтујемо још који, онда бисмо имали целу ескадрилу од 12 транспортних авиона - објашњава Лазански.

Бивши америки овавештајац: Имаћемо велику Србију, Албанију и малу Босну

Амерички стручњак за безбедност и бивши обавештајац Џон Шиндлер каже да би на Балкану ускоро могло доћи до великих промена граница, па бисмо могли добити "велику Србију", "велику Албанију" и "малу Босну". Пошто уједињење Косова и Албаније види као готову ствар, Шиндлер сматра да би се ускоро могла расцепкати и БиХ.
- Будући да нико не може разумно да објасни зашто се комунистичке границе Србије могу мењати, али границе БиХ не могу, нека се Република Српска придружи Србији, као што одавно жели. Етнички хрватским деловима земље, посебно у западној Херцеговини, требало би допустити да се придруже Хрватској. Од онога што остане од БиХ требало би направити нову државу - објаснио је Шиндлер.
Он оцењује да је Босна данас изнутра далеко подељенија него пре распада 1992.
- У Босни, по Дејтону, истина, влада протекторат УН, али Петрич и Ешдаун су злоупотребили ионако спорна диктаторска "бонска овлашћења" да би централизовали БиХ и тиме само изазвали контраефекат. Босна је данас изнутра подељенија и ближа распаду него 1992. Предратна етничка мешавина ратом је трансформисана у три етнички једнобојна поља, а прогнаници и избеглице се после четврт века дефинитивно неће вратити на своја огњишта - закључио је Шиндлер.

Чавушоглу пустио Бакира низ воду

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу био је у званичној посети Београду истог дана када и Изетбеговић. Чавушоглу је са председником Вучићем разговарао о билатералним односима, економској сарадњи и новим турским инвестицијама. Међутим, иза затворених врата званичник Турске, која годинама стоји иза Изетбеговића, од њега је опрао руке. Како сазнаје Српски телеграф, Чавушоглу се оградио од Изетбеговићевих ставова карактеришући његову политику последњих месеци као потпуно непримерену и у супротности са званичним ставовима Турске.

Бакир се сада пере

Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић покушава да се опере за скандал који је изазвао у Београду и тврди да је председавајућег Председништва БиХ Драгана Човића молио да не говори о Косову у његово име. Изетбеговић се, наиме, на састанку чланова Председништва БиХ са председником Србије Александром Вучићем сагласио да БиХ неће признати Косово све док Србија не промени став, а онда се предомислио и рекао да ће се водити мишљењем Европске уније.
У интервјуу за Ал Џазиру Балкан Изетбеговић негира да је сва три пута када га је Човић питао да ли се слаже са одлуком донетом на састанку потврдно одговорио.
- Када сам ишао на прес конференцију казао сам Драгану (Човићу): "Немој, молим те, такву ствар казати у име све тројице." Хтео сам се оградити и појаснити ствари - рекао је Изетбеговић.
Међутим, високи функционер СНС Александар Мартиновић уверен је да је Изетбеговић озбиљна претња миру у региону.
- Он се игра миром и стабилношћу БиХ и западним Балканом. Да ли ће односи са БиХ бити уравнотежени, нормални, да ли ћемо решити сва спорна питања, не зависи само од Србије, већ и од односа у самој БиХ и политичке воље представника Бошњака, а то је у овом тренутку Изетбеговић - навео је Мартиновић.
Путин на Косово шаље специјалце да се обрачунају са нарко-мафијом! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик са Путином - сарадња Српске и Русије у обостраном интересу
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА