Najnovije

KFOR: Mi smo jedina vojska na KiM! Ne postoji plan o povlačenju jer...

Komandant Kfora, general Salvatore Kuoči rekao je da Kfor, u skladu sa mandatom UN, obezbeđuje sigurnost za sve a da kosovske bezbednosne snage nisu oružane snage i da ako kosovske institucije žele da ih transformišu to treba da se izvede u skladu sa ustavnim procesom.

KFOR (Foto: Jutjub)

"Ta odluka nije u našim rukama. Ako institucije na Kosovu odluče da preduzmu dalje korake u tom procesu odnos NATO prema Kforu moraće da se preispita. Dakle, ovde sada ne postoji nijedna druga misija koja bi osiguravala bezbednost. Ipak, buduće odluke o našem položaju će doneti političko telo NATO", rekao je Kuoči za "Novosti".
Upitan da li postoji dugoročan plan o povlačenju Kfora ukoliko dođe do formiranja tzv. vojske Kosova, on kaže da ne.
"Trenutno je Kfor uspešna misija, čiji se rad ne dovodi u vezu sa vremenskim okvirima, već sa rezultatima", kaže italijanski general koji je na dužnost komandanta Kfora stupio u novembru.
Na pitanje da li se može očekivati aktivnije učešće Kfora u zaštiti srpskih crkava i manastira, on kaže:
"Mi već štitimo te svetinje. Stalno štitimo Dečane i tu smo prva linija odgovora, što znači mi tamo reagujemo sami, ne čekamo da kosovsku policiju i Euleks. Što se tiče ostalih svetinja, njihovo obezbeđivanje smo prepustili kosovskoj policiji ali još smo budni, imamo nekoliko patrola, imamo timove za vezu koji razgovaraju sa lokalnim stanovništvom da bi proverili da li ima problema. U našem je interesu da se ta mesta zaštite."
Kuoči smatra da je veoma važno da se dijalog Beograda i Prištine nastavi i da institucije na Kosovu i Vlada Srbije nastave da razgovaraju kako bi se rešila odrđena pitanja, a EU želi da se rešenja pronađu.
"Često taj dijalog nije lak, ali veoma je važno da se nastavi", dodao je on.
Upitan da li je Kfor, koji je na Kosovu na osnovu Rezolucije 1244, statusno neutralan, Kuoči odgovara:
"Mi smo ovde da obezbedimo sigurnost i u tom smislu izvodimo operacije koje će osigurati bezbedno okruženje. U obavezi smo da budemo statusno neutralni jer od toga zavisi naš kredibilitet."
Dodao je i da su njegovi prvi utisci da se stanje na Kosovu poboljšalo.
Izbori su prošli bez problema, nije bilo međuetničkih incidenata, što, kako kaže, pokazuje da su ljudi dovoljno zreli i da žele da se stanje poboljša.
"Poruka za sve žitelje na Kosovu je da se okrenu stvaranju bolje budućnosti jer vreme ratovanja je prošlo", ističe on.
Takođe, general kaže da je problem islamskog radikalizma prisutan na Kosovu.
"To je nešto čime treba da se pozabavimo, moramo da se suočimo sa tim. Veoma smo svesni situacije na Kosovu i cenimo rad institucija koje pokušavaju da drže po kontrolom tu pojavu. Pozdravljamo zakon prema kojem borci koji se vrate sa stranih ratišta moraju da idu u zatvor. Ali, bavimo se tim problemom, kao i svuda u Evropi", zaključio je Kuoči.
Pročitajte OVDE koji je to novi plan za okupaciju Srbije pripremio NATO?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zašto se uvećava vojska KFOR-a na Kosovu?

Bonus video

Komandant KFOR-a: Kosovske Bezbednosne snage priznajemo u sadašnjoj formi.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA