Najnovije

SPREMNI I PILOTI: MiGovi iz Rusije spremni na proleće! Ruski stručnjaci rade na tome!

Vojska Srbije, uz pomoć ruskih stručnjaka, radi na remontu 10 lovačkih aviona, čiji će glavni zadatak biti zaštita našeg vazdušnog prostora. Najvažniji korak biće definisanje modernizacije aviona, od čega zavisi nabavka raketa i avio-naoružanja.

MiG 29 (Foto: Sajt Vojske Srbije)

Lovačka flota Vojske Srbije od deset aviona “mig 29” će za najviše godinu biti u operativnoj upotrebi i angažovana na zadacima čuvanja neba - poručuju iz Generalštaba Vojske Srbije. Najvažniji posao u sledećih nekoliko meseci biće određivanje nivoa njihove modernizacije, što će biti ključni faktor prilikom nabavke vazduhoplovnog naoružanja.
Komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Ranko Živak kaže da ruski stručnjaci uz podršku kolega iz Srbije trenutno pregledaju avione i rade na neophodnoj zameni delova.
- To je neophodno kako bismo obezbedili vek eksploatacije ovih letelica od 40 godina, ali i doveli ih na nivo održavanja prema takozvanom stanju. To se odnosi ne samo na “migove” nedavno stigle iz Rusije, već i na naše četiri letelice ovog tipa, koje bi dogodine svakako morale da idu na remont. Očekujemo da ovaj proces traje između devet i 12 meseci, posle čega će svi avioni biti spremni za prijem u jedinicu i izvršavanje svojih zadataka.
General Živak podseća da su letelice koje su stigle iz Rusije posle isporuke prošle fazu montaže. 
- To nije bio jednostavan posao, imajući u vidu složenost aparata, a svi sistemi naknadno su prošli sva testiranja i proveru. Sledeći korak biće definisanje sadržaja njihove modernizacije. Ovaj posao veoma je važan, jer je u njemu ključ za nabavku savremenijih ubojnih sredstava. Moderne rakete i drugo avio-naoružanje Vojsci Srbije preko je potrebno, jer nije nabavljano u poslednjih 30 godina.

Imamo kadar - mladi piloti već na intenzivnoj obuci!

Istovremeno sa osposobljavanjem novih krila naše vojske traje i proces pripreme letačkog i tehničkog kadra. Pitanje koje je prethodnih meseci često otvarano u javnosti - “imamo avione, ali ko će da leti na njima?”, u Vojsci Srbije se - ne postavlja.
- Kvalitetan kadar postoji, a već mesecima traje priprema pilota i tehničkog sastava za prijem “migova”. Piloti će ubuduće prolaziti intenzivniju obuku, budući da ćemo imati bolje uslove za to. Dosadašnja obuka za “mig 29” odvijala se na svega jednom avionu dvosedu, a to će vrlo brzo postati prošlost. Preobuka letačkog kadra uveliko traje. Nedavno je izabrana i veća grupa mladih pilota koji će početkom 2018. proći obuku za ovaj tip aviona - ukazuje komandant Ratnog vazduhoplovstva.
Cilj vojnog vrha Srbije jeste da modernizacijom i remontom ukupno deset “migova 29”, kao i nabavkom modernog naoružanja, na primarnom nivou obezbedi odbranu državnog neba u miru. To se pre svega odnosi na takozvani er polising - sistem zaštite od nenajavljenog ulaska letelica u vazdušni prostor Srbije. U vreme povećanja broja preleta civilnih vazduhoplova, ali i sveprisutnih terorističkih pretnji, ovaj segment je od neizmerne važnosti. Drugi cilj jeste jačanje resursa za odbranu od potencijalnog agresora.
Reč je o složenom procesu koji pored dejstva lovačkih aviona podrazumeva i korišćenje izviđačke, jurišne i bombarderske avijacije. Glavnu rolu u ovom segmentu imaće avion “orao”, čija je modernizacija jedan od prioriteta Vojske Srbije. Provereni jurišnik naše avijacije dobiće sasvim novu elektronsku opremu, radarski ometač, kao i neuporedivo savremeniji set naoružanja. U arsenalu ovog aviona naći će se rakete vazduh-vazduh “R-60”, inercijalno i televizijski samonavođeni projektili vazduh-zemlja...
U Generalštabu Vojske Srbije ne žele da komentarišu spekulacije o pregovorima sa Belorusijom, koji navodno pored kupovine raketnog sistema PVO podrazumevaju i nabavku još nekoliko lovaca “mig 29”.
Kako je poslednjih nedelja nezvanično najavljivano u javnosti, sa Minskom se dogovara posao u čijem će središtu biti sistem “S-300”, ali i šest “migova 29”. Ovi avioni u sastavu su beloruske armije, a Srbija će ih, navodno, dobiti kao donaciju, uz obavezu da plati njihov remont i produženje resursa.
Da se sa Belorusijom vode razgovori o nabavci vojne opreme, nedavno je u Generalštabu VS potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Stižu i helikopteri

Sasvim novi nivo operativnih sposobnosti Vojsci Srbije doneće šest helikoptera, o čijoj nabavci država pregovara sa ruskom agencijom za proizvodnju i promet vojne opreme “Rosoboronoeksport”. 
Reč je o transportno-borbenim helikopterima, a pretpostavlja se da su u pitanju letelice “Mi-17”. Dva takva helikoptera nabavljena su 2016. za 25 miliona evra. Ovi vazduhoplovi biće korišćeni za službe traganja i spasavanja, medicinsku evakuaciju, ali i pod oružjem kao podrška snagama za brza dejstva.
PročitajteOVDE šta o ovoj isporuci kaže vojni komentator Miroslav Lazanski?
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte šta sve može MiG 29!
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA