Najnovije

ERDOGAN PORUČIO: Gotovo je sa Amerikom...

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Sjedinjene Američke Države više ne mogu da budu posrednik u naporima da se okonča izraelsko-palestinski sukob, nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Redžep Tajip Erdogan (Foto: Sinhua)

- Ubuduće nema govora o tome da pristrasne Sjedinjene Američke Države budu posrednik između Izraela i Palestine. Taj period je završen - rekao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka Organizacije za islamsku saradnju u Istanbulu, prenosi Rojters.
Erdogan je istakao da sada treba razgovarati o tome ko će ubuduće biti posrednik.
- O tome se mora razgovarati i u UN, takođe - zaključio je predsednik Turske.
U nacrtu rezolucije pripremljenom za današnji samit muslimanskih lidera u Istanbulu navodi se da oni odluku Vašingtona o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela smatraju znakom da se SAD povlače iz svoje uloge pokrovitelja mira na Bliskom istoku.
U nacrtu deklaracije, u koji je Rojters imao uvid, ističe se da je „Istočni Jerusalim prestonica države Palestine“ i sve zemlje se pozivaju da priznaju "državu Palestinu i Istočni Jerusalim kao njenu okupiranu prestonicu“.
Turski predsednik Erdogan rekao je pre tri dana da će odluke koje budu donete na današnjem sastanku pokazati da se američka odluka o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela neće moći lako primeniti.
Organizacija za islamsku saradnju, uspostavljana 1969, ima 57 država članica s većinskim ili velikim muslimanskim stanovništvom.
Pročitajte OVDE kako su muslimanske zemlje odgovorile Trampu?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rašidagić: Palestinski otpor može prerasti u treću intifadu.

Bonus video

Prof dr Miroljub Jevtić - Profesor fakulteta političkih nauka u Beogradu, analizira Trampovu odluku.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA