Najnovije

MIGRANTI PODELILI LIDERE EU: Dvodnevni samit šefova država i vlada iz sastava Evropske Unije završio se fijaskom!

Na samitu šefova država ili vlada Evropske unije bez dogovora oko kvota za migrante. Pretnja "novim" članicama finansijskom globom. Tusk: Teški pregovori o "Bregzitu".

Evropska Unija (Foto: Pixabay)

Migranti su podelili Evropu. „Stare“ članice traže solidarnost i poručuju da gube strpljenje, Višegradska grupa, koja okuplja Mađarsku, Poljsku, Češku i Slovačku, ne popušta. Dvodnevni samit šefova država ili vlada država iz sastava EU završio se fijaskom po tom pitanju.
– Solidarnost ne može da se ispoljava samo u jednom smeru – upozorio je belgijski premijer Šarl Mišel.
Lideri dva dana nisu mogli da se dogovore oko primene kvota. Zaključili su da opstaju značajne razlike, što je staro jezgro EU navelo na izjave u kojima se ističe da jedinstvo i zajedništvo ne treba da se pokažu samo kada se prihvataju zemlje s istoka i finansijski im se pomaže da prevaziđu probleme, već i sada, kada je reč o migrantima.
Stare članice su stavile do znanja da će imati strpljenja do juna, posle čega bi moglo da se pređe na odlučivanje većinom umesto konsenzusom.
– Ne može da bude selektivne solidnosti među zemljama članicama – istakla je, takođe, nemačka kancelarka Angela Merkel.
I francuski predsednik Makron je pozvao da svaka zemlja ispuni svoju obavezu, istakavši da očekuje rezultate 2018.
Ukoliko izostane dogovor, i ako dalje budu odbijale da prihvate izbeglice, članice Višegradske grupe bi mogle da očekuju visoku finansijsku globu. One su se dosetile da već sada ponude novčanu pomoć od 35 miliona evra, ali je Paolo Đentiloni, predsednik Saveta ministara Italije, zemlje među onima koje su najviše pogođene izbegličkim talasom, istovremeno se zahvaljujući na ponuđenoj koverti, poručio da nije sve u parama.
Lideri EU su, tokom upravo održanog samita, formalno odobrili i otvaranje nove faze u pregovorima o izlasku Velike Birtanije, prihvatajući prvi deo sporazuma koji im je predstavio pregovarač Mišel Barnije i sa kojim su se prethodno saglasili poslanici Evropskog parlamenta. I tu im, na putu ka „bliskom i posebnom partnerstvu“, predstoji dosta diplomatskih napora, jer je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio da će nova faza biti još teža od prethodne, uključujući pregovore o budućim ekonomskim odnosima, međusobnom statusu građana i sudbini granice između Republike Irske i Severne Irske.
Lakše od prethodnih tema, lideri EU su se dogovorili da na šest meseci produže ekonomske sankcije Rusiji zbog nedostatka napretka u mirovnim pregovorima u Ukrajini. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da se svih 28 država članica EU složilo oko produženja sankcija Rusiji.
O povlačenju ruske vojske iz Donbasa saznajte više OVDE.
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA