Najnovije

SRBIJA OD RUSIJE DOBIJA TENKOVE: Bili su neuništivi u Siriji (VIDEO)

Do kraja sledeće godine Vojska Srbije dobiće od Rusije 30 remontovanih tenkova vrednih najmanje 30 miliona evra. Kako Sputnjik saznaje, najveća i najvažnija novina jeste činjenica da će Vojska Srbije prvi put imati tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom.

T-72 (Foto: RIA Novosti)

O tome koliko je ova donacija važna za našu vojsku i bezbednost Srbije, Sputnjik je razgovarao sa Davorom Lukačom, novinarom „Foneta“, koji godinama prati problematiku odbrane i bezbednosti. On smatra da premoć Srbije nije u broju aviona i helikoptera, koji su svakako važni, jer su se u sukobima na ovom prostoru tenkovi pokazali kao ključni ako se mudro koriste, a naša vojska je dokazala da to ume — da taktički postupi u određenom trenutku.

Nema borbe na Balkanu — bez tenka

Sagovornik Sputnjika objašnjava da je zbog konfiguracije balkanskog tla država koja ima više tenkova i dobro obučene posade u najvećoj prednosti, posebno što se tiče odbrane. Lukač podseća kakvo su čudo 1999. godine na Kosovu i Metohiji napravili srpski tenkisti.  Prva zagonetka i šok za NATO tokom bombardovanja bila je činjenica da su svi tenkovi, cela 252. oklopna brigada iz Kraljeva, prebačeni na Kosovo i Metohiju, drumom i železnicom, potpuno neopaženo. To se dogodilo u trenutku apsolutne neprijateljske prevlasti u vazduhu, kaže Lukač. „Bio sam prisutan kada se vojska povlačila sa Kosova, bili su tu i strani novinari, oni su bili šokirani, jer su verovali informacijama iz štaba NATO-a, DŽejmiju Šeju i Vesliju Klarku. U jednom trenutku videli su nepregledne kolone tenkova i borbenih transportera. Celim putem od Prištine do Kuršumlije izvlačile su se ogromne kolone tenkova. Oni su mislili da više nema nijednog tenka na Kosovu, da je NATO sve uništio“, priseća se Lukač. On dodaje da su naši tenkovi na Kosovu bili traženi na sve načine, bili su posebna meta. Amerika je digla svoje avione A-10 koje zovu „ubice tenkova“, ispaljene su hiljade tona bombi, različitih projektila. Rezultat je bio 13 uništenih tenkova Vojske Jugoslavije.

Šta imamo, a šta iz Rusije uz tenkove dobijamo?

Od bombardovanja je prošlo 18 godina. U međuvremenu, Vojska Srbije preživela je reorganizaciju, između ostalog, rešila se zastarelih tenkova T-55. Danas ima 220 tenkova M-84, a u rezervi još pedesetak istih i modela T-72, čiji delovi služe za održavanje onih u operativnom stanju. „S obzirom na opštu situaciju i konfiguraciju terena tih 30 ruskih T-72, koji dolaze iz donacije, svakako su dobro došli, pogotovo ako imaju dodatni oklop i ako su modernizovani, jer samim tim i naši stručnjaci iz Zavoda u Čačku i naši tenkisti mogu da dobiju ideje kako da dodatno osavremene naše T-84“, kaže Lukač. Vojska Srbije iz Rusije dobiće tenkove sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara. Tu je i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra, koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole. Tenk T-72 naoružan je i mitraljezom kalibra 12,7 milimetara na tureli na vrhu, koja se okreće nezavisno od kupole.

Kako su Rusi realizovali ideju Vojske Krajine?

Što se tiče tenka sa aktivno-reaktivnim oklopom, sagovornik Sputnjika se nada da će naši stručnjaci kopirati i unaprediti ovaj izum. „Uništivači tenkova su rakete, zolje, ose, kumulativne tromblonske mine, koje deluju po principu da tanak mlaz velike snage i temperature probije oklop tenka i temperaturom ubije posadu. Rusi su smislili aktivno-reaktivni oklop koji raketu ili tromblonsku minu aktivira pre udarca u oklop tenka, pa se njena energija i temperatura rasprši i ne može da dođe do posade“, objašnjava Davor Lukač. On u šali dodaje da su prvi aktivno-reaktivni oklopi na našim prostorima konstruisali vispreni tenkisti Vojske Krajine u Dalmaciji tokom rata od 1991. do 1995. godine. Oni su velikim gumenim trakama sa ugljenokopa oblagali tenkove, pa bi se kumulativni mlazevi raketa i mina raspršili. Patent dodatne pasivne zaštite, koji je spasio brojne tenkove, odnosno živote, preuzela je i vojska Republike Srpske. Kod aktivno-reaktivnog oklopa tenk je umesto gumom obložen kockama u kojima je eksploziv. Kad je pogođen, kocka eksplodira i kumulativni mlaz rakete gubi fokus, gubi moć ulaska kroz oklop tenka. Pored kocki, ruski tenk ima i poseban elektro-optički sistem za ometanje sistema vođenja protivničkih protivoklopnih raketa — sistem „Štora“. Rusi su razvili i noviji sistem „Arena“ koji ima radar koji registruje kada neka raketa napada tenk i daje komandu da se u tom pravcu ispali kontra projektil.

Ko će sve to da vozi i gde će da parkira?

Našim tenkistima koji će voziti poklonjene T-72 neće trebati specijalna obuka, zato što je tenk koji već imamo urađen po njegovoj licenci. I on je u međuvremenu osavremenjen, ali je daleko od poklona. U suštini, sve je to isto, kaže Lukač. „Tim posadama će trebati svega nekoliko dana ili jedno bojevo gađanje da se upoznaju sa novim instrumentima. Jedini mali problem sa tenkovima Vojske Srbije jeste, kako kažu stari tenkisti, što tenk košta i kad leži. Treba ih održavati, podmazivati, puniti akumulatore. U NATO bombardovanju uništen je najveći broj hangara, smeštajnih kapaciteta za tenkove. Većina tenkova danas je napolju, recimo u Sremskoj Mitrovici i Kraljevu“, kaže novinar „Foneta“. On dodaje da je deo hangara podignut ponovo, ali da je tenkove koji su napolju potrebno dodatno održavati, da ne bi podlegli zubu vremena i atmosferskom uticaju. „Verujem da će novi, modernizovani tenkovi koji stižu sigurno biti smešteni u hangare, da Vojska Srbije neće dozvoliti da propada tako vredan poklon koji nam je itekako potreban, jer ima savremenu elektroniku koja mora da se čuva“, kaže Lukač. Na kraju razgovora dodaje da je održavanje 30 tenkova jeftinije od održavanja 6 aviona. Obuka novih tenkista jeste komplikovana, ali je višestruko jeftinija od obuke pilota. Institut „Mihajlo Pupin“ razvio je simulator za obuku vozača, pa resursi tenkova ne moraju da se troše tokom obuke. „Prema mojim informacijama stručnjaci Instituta trenutno razvijaju i simulator za obuku komandira tenka, što je takođe veoma važno. Komandir tenka je ključni čovek koji donosi odluke. Nadam se da će Vojska naći sredstva da i taj simulator zaživi. On bi poboljšao i ubrzao obuku i u isto vreme uštedeo resurse tenkova“, zaključuje on. Dodajmo i da su najbolji srpski tenkisti već imali priliku da voze modernizovani T-72 na tenkovskom biatlonu koji se svakog leta održava u Rusiji. Jedan od najpoznatijih proizvoda ruskog naoružanja koji stiže u Srbiju imaće i jači motor i bolju elektronsku opremu. Unapređeni tenk T-72 svoje sposobnosti potvrdio je i na bojnom polju, u Siriji se pokazao neuništivim. Da vidite domet nove severnokorejske rakete, pogledajte OVDE. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA