Najnovije

U Donbasu i Moskvi uvereni da Ukrajina može početi novi rat u bilo kom trenutku

Ukrajina i donbaske republike dogovorile su „novogodišnji prekid vatre” koji stupa na snagu 23. decembra u ponoć.

Ukrajinska artiljerija (Foto: Ministarsvo odbrane Ukrajine)

Uprkos tome, mnogi znalci su ubeđeni da će Kijev vrlo brzo započeti novi rat protiv ruskog Donbasa. Ne samo zato što je presdednik Ukrajine, Petar Porošenko, naredio da njegova armija „pojača sve pozicije” uz linije razdvajanja”.
Odmah potom je sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine – Aleksandar Turčinov – precizirao da će to pojačavanje pozicija biti maksimalno.
Na ukrajinske „pripreme za rat” ukazao je i drugi čovek armije Donjecke Republike Eduard Basurin, navodeći da je ona od ponovo počela da primenjuje i višecevne raketne bacače.
Bivši premijer DNR Aleksandar Borodaj, koji je sada na čelu Saveza dobrovoljaca Donbasa, bio je još izričiriji:
„Ruskovodstvo Ukrajine želi samo vojno rešenje za Donbas. To je shvatila i Rusija i zato je povukla svoje oficire iz misije OEBS za kontrolu i koordinaciju. Moskva ne želi da oni u momentu otpočinjanja ratnih dejstava postanu zarobljenici-taoci Ukrajine”.
Borodaj je, inače, izjavio da Rusija – krene li Kijev vojno na donbaske republike – ima puno pravo da pošalje jedinice koje će zaštiti rusko stanovništvo dveju republika od genocida.
On je uveren: „Kijev će zaratiti ili do izbora ili nakon njih. Ukrajina je tako stvorena da mora ratovati. Ona je nešto što liči na državu, a postoji samo da bi ratovala protiv Rusije”.
I autoritetni predstavnik Moskve u kontaktnoj grupi za Ukrajinu - Boris Grizlov – uveren je da je Kijev namerno istisnuo ruske oficirre iz posmatračke misije da bi mogao da još slobodnije poseže za vojnom silom protiv Donbasa.
Bivši predsednik parlamenta DNR, Andrej Purgin, ide znatno dalje i upozorava da lako može uslediti ukrajinski napad na više frontova.
Visoki funkcioner ruskog parlamenta u čijoj nadležnosti su vojna i odbrambena pitanja,Franc Klincevič, otvoreno i direktno upozorava:
„Kijev nema nameru da razgovara sa donbaskim republikama već da povede rat velikih razmera protiv njih:
„Porošenko verovatno smatra da je sa odlaskom naših posmatrača dobio odrešene ruke. Instruktori ukrajinske armije iz SAD i Kanade već su završili posao. U mežuvremenu je Kijevu sa Zapada stiglo i smrtonosno naoružanje, pa u ukrajinskom vrhu smatraju da je vreme za `čišćenje Donbasa`, a to znači – pravi rat”.
Klincevič je – što je takođe indikativno – upozorio Porošenka da će, ako krene u ratnu avanturu, dovesti u pitanje i samo postojanje Ukrajine kao države:
„Kijev je naoštrio mač novog rata i sa njime će krenuti na Donbas. Samo, čak i najfanatičnijim ukrajinskim vojnicima je već jasno da će se ta avantura loše završiti. Biće mnogo pucanja i krvi, ali će to doneti i kraj ukrajinske državnosti. Ukrajina je i bez novog rata na ivici raspada”.
Klincevič naglašava da je situacija „veoma opasna” i da će i Rusija morati da donosi „teške odluke” jer će – ako krene veliki ukrajinski napad na Donbas – naprosto biti primorana da se umeša:
„Mi nemamo pravo da Ukrajini dopustimo da izvrši genocid nad Rusima u Donbasu” — izjavio je Klincevič.
Ratni izveštač Semjon Pegov ukazuje da je najnoviji ukrajinski artljerijski udar po Gorlovki bio „apsolutno isplaniran” jer Kijev i njegovi američki vojni savetnici (naredbodavci) žele da u prvom naletu – baš kod Gorlovke – zabiju klin između  armija Donjecke i Luganske Republike.
Pegov – pozivajući se na svoje izvore među Ukrajincima – tvrdi da ukrajinska armija „Operaciju Klin” priprema već dva meseca.
On svedoči i da se „ofanziva Kijeva” u Donjecku i Lugansku očekuje „iz dana u dan”.
I znalac Donbasa Dmitrij Lekuh smatra da je „počelo kuvanje” i da nije slučajno što je Ukrajinsa vršila pritisak da ih posmatračke misije ukloni ruske oficire i što je Moskva to na kraju i učinila.
Loše je i što Porošenko dobro zna – uveren je Lekuh – da njemu uopšte i nije potrebna pobeda nad Donbasom jer bi za njega bilo sasvim zadovoljavajuće i da bude na čelu kakve „ukrajinske vlade u izbeglištvu”.
Ako Kijev krene na Donbas, Ukrajina će nestati. Neće je spasti ni NATO niti SAD! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lazanski - Zna se ko planira specijalne operacije u Ukrajini
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA