Najnovije

ČEMU SLUŽI? Od Južnog toka se odustalo, ali firma u Srbiji još postoji! Ima i zaposlene!

Iako su Rusi digli ruke od gradnje gasovoda Južni tok još pre tri godine, u Srbiji i dalje postoji preduzeće koje nosi njegovo ime. Prema podacima APR-a, ćerka firma koja se vodi pod imenom "South Stream" registrovana je u novembru 2011. u Novom Sadu i još uvek je aktivno privredno društvo. Ali čemu služi?

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

"To je firma koja ima nekih dvoje zaposlenih, nije to neka ogromna kompanija. To su ljudi koji svakako sede u prostorijama Srbijagasa. Gasprom je inače pravio sa svim zemljama sa kojima je pravio međudržavne dogovore oko gradnje gasovoda Južni tok. Ja koliko znam ni njihove kompanije nisu ugašene, čak Bugari drže cevi za Južni tok uskladištene", objašnjava Jelica Putniković iz Balkan magazina.
"Južni tok Srbija”, koja je osnovana u Švajcarskoj kao ofšor firma, bila je 51 odsto u vlasništvu “Gasproma”, a 49 odsto u vlasništvu Srbijagasa.   
Na pitanja o tome kako se ta firma finansira i da li će biti alternativa potencijalnom Turskom toku, za koji se Srbija nada da će biti deo trase, iz Ministarstva energetike i Srbijagasa nisu odgovorili.
Precizne informacije o tome dokle se stiglo sa projektom Turski tok još uvek ne postoje, ali iz Vlade stižu poruke da je Srbije energetski bezbedna zemlja spremna na svaki scenario.
A da li je scenario za sadašnji Južni tok da promeni ime u Turski tok.  
"Srbijagas je nosilac posla u Srbiji za gradnju bilo kog gasovoda i sigurno je da je to što je jednom urađeno da se neće na nekoj drugoj trasi ponovo projektovati", kaže Putniković.
Spekuliše se tako i da bi sredstva obezbeđena za Južni tok mogla biti preusmerana na potencijalni Turski tok. A za Južni je samo iz budžeta za 2013. obezbeđeno 75. miliona evra, a isto toliko i od strane Gasproma.
Od tada, tvrdi Putniković, odrađeno je projektovanje, trasa od blizine Zaječara gde je gasovod trebalo da uđe u Srbiju, kao i uklanjanje mina sa tog područja.
Pročitajte OVDE koliko odsto teritorije tzv. države Kosovo poseduju država Srbija, SPC i Srbi!
Izvor: N1
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Južni tok – početak kraja.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA