Najnovije

Američko vojno prisustvo u Siriji stvara prepreke za političko rešenje situacije u zemlji

Očuvanje nezakonitog američkog vojnog prisustva u Siriji nakon poraza terorističke grupe ID otežava politički proces i dovodi u pitanje jedinstvo zemlje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za RIA Novosti.

Američka baza u Siriji (Foto: Tviter)

„Sirijska vlada još je mogla da defakto ’toleriše‘ Amerikance tamo zbog hitnih antiterorističkih zadataka. Ali pokušaji da se pronađe opravdanje za njihovo dalje prisustvo u Siriji posle poraza ID nisu ni za šta. U praktičnom smislu, ilegalni boravak američke vojske stvara realne prepreke za političko rešenje i dovodi u pitanje jedinstvo zemlje“ naglasio je Lavrov.
On je podsetio da su u novembru „na marginama“ samita APEK-a u vijetnamskom Da Nangu, predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država usvojili zajedničku izjavu „u kojoj se potvrđuje zajednička posvećenost očuvanju jedinstva, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i sekularnog karaktera sirijske države“.
Ruski ministar je primetio da ruska strana redovno postavlja pred američke partnere pitanje „prvobitne nelegitimnosti sa stanovišta međunarodnog prava o njihovoj oružanoj aktivnosti na teritoriji Sirije“.
Ministar je dodao da će Rusija nastaviti da pomaže Sirijcima u normalizaciji situacije i vraćanju reda i mira.
„U radu sa regionalnim i međunarodnim partnerima nastavićemo da podsećamo na potrebu da se poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet ove države“, istakao je Lavrov.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 11. decembra posetio rusku vazduhoplovnu bazu u sirijskom Hmejmimu gde je naredio povlačenje velikog dela ruskog vojnog kontingenta iz Sirije u vezi sa okončanjem operacije protiv ID. Obraćajući se vojnicima, Putin je izjavio da su oni sjajno ispunili svoje zadatke, da je Sirija očuvana kao suverena, nezavisna država, a u zemlji stvoreni uslovi za političko rešenje pod okriljem Ujedinjenih nacija. Putin se takođe sastao sa sirijskim kolegom Bašarom el Asadom.
Kasnije je američki predsednik Donald Tramp takođe objavio da je skoro 100 odsto teritorije u Siriji i Iraku, koje su ranije bile pod kontrolom ID, oslobođeno, ali će SAD ostati prisutne u obe zemlje.
Sirija sa nestrpljenjem očekuje početak bitke svih bitaka. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruski suhoj udara po džihadistima
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA