Najnovije

DANAS: Vučić i Mali zamagljuju korupciju? Ništa od raskida spornog ugovora?

Pokušavajući da prikriju moguću korupciju u vezi sa skandaloznom nabavkom skupocene jelke od 83.000 evra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali ponovo su pribegli zameni teza i za "lopovluk" okrivili prethodnu vlast, piše Danas.

Jelka u Beogradu i Siniša Mali (Foto: Jutjub/Pravda)

Opravdavajući sporni ugovor sa firmom Kip lajt, oni su naveli da je Grad Beograd sa njom sarađivao od 1999, a da je najviše ugovora sklopio u vreme Đilasove vladavine, implicirajući da su troškovi za doček Nove godine tada bili skuplji. Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da ne zna šta je Vučić pričao, niti ga to interesuje.
- Što se dočeka Nove godine tiče, poslednja je rađena 2013. i Grad je koštala sedam miliona dinara, sa sve binom i ozvučenjem. Sve honorare su platili sponzori - ističe Đilas.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu na TV Pink da su na tender za novogodišnju jelku stigle brojne ponude, međutim, u dokumentu o dodeli ugovora firmi "Kip lajt", navodi se da je stigla samo jedna ponuda i da je Grad Beograd odlučio da kupi jelku za ogromnih 83.000 evra.
- Mislio sam da nisu tražili bolje ponude, ali se ispostavilo da jesu. Stigla je ponuda za drvo od 18 metara za 63.000 evra - bez PDV-a, isporuke i montaže. To je ponuda iz Estonije. Stiglo ih je još - rekao je Vučić ističući da je kićenje grada opravdano turističkom ponudom Beograda.
Međutim, u dokumentu koji je objavio portal Pištaljka navedeno je da je na osnovu poziva za podnošenje ponuda objavljenog 02. novembra 2017. na Portalu javnih nabavki, za novogodišnju jelku stigla samo jedna ponuda od firme "Kip Lajt" u ukupnom iznosu od 9.972.000 dinara, odnosno 83.000 evra. U toku je i tender za nabavku ukrasnih lančanica vredan 200.000 evra, a jedini ponuđač je, takođe, firma "Kip lajt". Ove informacije dovele su Beograd u centar svetskih zbivanja, jer su mediji širom sveta pisali o preskupoj novogodišnjoj jelci u srpskoj prestonici, koja je čak četiri puta skuplja od Rokfelerove jelke. Međutim, drugačije viđenje ima predsednik Vučić, koji navodi da je jelka glavna atrakcija u prestonici, a ne izvor korupcije.
- Usvojen je gradski budžet, koji je 10 odsto veći. Nijedna stavka nije osporena, a onda se pojavi priča o jelci od 83.000 evra. Rokfelerova jelka trajaće do početka februara, dok će ova u Knez Mihailovoj trajati 10 godina, po ugovoru. Prošlogodišnja jelka je bila skuplja i postoji - prebačena je na Slaviju i nije je platio Grad. Ponude su tražene, a ponudile su se firme iz Estonije, i mnogih drugih država - rekao je Vučić.
Odbornik DS u Beogradu Balša Božović kaže da su i predsednik Vučić i gradonačelnik Mali izneli niz neistina u vezi sa jelkom, ali i gradskim budžetom.
- Prošle godine je kupljena jelka za 39.000 evra i sklonjena je na Slaviju. Dakle, nije bila skuplja. Zašto ona nije imala garanciju od 10 godina? To je bespotrebno trošenje novca ionako osiromašenih i poniženih građana. Ove godine je rekordnih 83.000 evra dato za jelku. Gradonačelnik obmanjuje javnost kako je prošle godine kupljena skuplja jelka, kako bi izbegao odgovornost za ovogodišnji skandal o kojem su pisali svi svetski mediji - ističe Božović. On dodaje da nije istina ni ono što je predsednik Vučić rekao, da je garancija ove jelke 10 godina.
- U budžetu za 2018. piše da se jelka kupuje za tri godine, a ne 10. Znači, 2020. opet će se kupiti nova jelka, a možda će i sledeće, ukoliko ovu premeste na neki drugi trg u Beogradu - naglašava Božović, pozivajući predsednika i gradonačelnika Beograda da objasne građanima kako to da metar plastične jelke koji košta 5.500 evra nije skup i da treba da bude još skuplji.
Nakon što su mediji otkrili informacije o kupovini jelke od 83.000 evra, gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da će ugovor sa firmom "Kip lajt" odmah biti raskinut. Međutim, juče je i on promenio priču. Gostujući na TV Hepi, on je je rekao da prilikom rasprave o budžetu nije nađeno ništa što bi bilo zamerka, pa je zato u prvi plan stavljena novogodišnja jelka o kojoj je izneto niz neistina.
- Čitava priča oko jelke nastala je u trenucima kada smo u Skupštini grada branili predlog budžeta. Tom prilikom su izneti neistiniti podaci vezani za cenu, kao i da je najskuplja na svetu. Jelka iz 2016. godine plaćena je 12 miliona dinara, odnosno više nego ovogodišnja, a sada se nalazi na Trgu Slavija. Želimo jelku od 18 metara, želimo da grad bude ukrašen i da nastavi da privlači turiste kojih nikada nije bilo više u Beogradu, jer grad planira da tokom novogodišnjih praznika od turizma zaradi 24 miliona evra - rekao je Mali.

Potrošeno četiri miliona evra za tri godine

Grad Beograd je u poslednje tri godine za nabavku i reparaciju ukrasne novogodišnje rasvete potrošio nešto više od četiri miliona evra. Ugovori o nabavci dekorativne novogodišnje rasvete pokazuju da je Grad Beograd preko javnog preduzeća "Javno osvetljenje" od 2014. godine zaključio šest ugovora o nabavci rasvete ukupne vrednosti 454,6 miliona dinara i svih šest sa firmom "Kip lajt".

Zatvorena jelka, skup nije održan

Iako su građani bili pozvani preko društvenih mreža da se juče okupe oko jelke, kako bi pisali poruke i ostavljali ih ispod jelke, na Trgu Republike se nije pojavio niko. Prolaznici, koji su se fotografisali kod drveta od 18 metara nisu bili informisani o navodnom okupljanju. Jedina poruka dopisana je na panou postavljenom oko jelke ispod natpisa "Trg otvorenog srca", gde je dodato "zatvorena jelka". 

Krivična prijava protiv gradonačelnika

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd saopštila je juče da je podnela krivičnu prijavu protiv preduzeća "Keep Light", gradonačelnika Siniše Malog i odgovornih funkcionera Gradske uprave grada Beograda zbog "nabavke verovatno najskuplje jelke na svetu, koja će građane i građanke Beograda koštati čak 10 miliona dinara". Otkrivena zloupotreba pri nabavci jelke za 83.000 evra, još jedan je dokaz da se ne radi o slučajnosti, već o dobro uigranom poslu, ocenila je Inicijativa. Grad Beograd novogodišnju rasvetu nabavlja isključivo od firme "Keep light" još od 2002. godine, a saradnja ide dotle da se u tenderima čak koriste i fotografije artikala ovog prodavca, što omogućava i njihovu pobedu kao ponuđača, navodi se u saopštenju. 
Pročitajte OVDE
Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Novogodišnja jelka u Beogradu zasuta plastičnim kesama i toalet papirom

Bonus video

Beograđani: Previše novca za plastično drvo od 18 metara
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA