Najnovije

Nostalgija bez patetike na promociji romana "Kada kažeš da sam tvoj" Gorana Skrobonje (FOTO)

Promocija knjige „Kada kažeš da sam tvoj“ Gorana Skrobonje održana je 26. decembra u Božidarcu. U Laguninom prazničnom vremeplovu učestvovali su: Petar Janjatović, rok kritičar i publicista, Igor Popović, muzičar, i Goran Skrobonja, pisac i prevodilac. Program je vodio Aleksandar Žikić, pisac i publicista.

Skrobonja, Grujić i Janjatović na promociji romana (Foto: Laguna)

Književno veče su otvorili Igor Petrović, Goran Skrobonja i klavijaturista Darko Grujić, koji su publiku vratili u Beograd osamdesetih godina prošlog veka.
Goran Skrobonja je jedan od najpoznatijih srpskih prevodilaca, priređivača, izdavača i pisaca žanrovske proze. Roman „Kada kažeš da sam tvoj“ je svojevrsno ogledalo za generaciju iz šezdeset i neke, koja nije ni znala koliko joj je mladost bila bezbrižna i lepa.
„Osetio sam potrebu da sačuvam sopstvena sećanja, generacijska sećanja, na vreme koje biva zaboravljeno ili prelazi u mit. Pokušao sam da dam tom vremenu što objektivniji pogled. Na ovaj način sam svima iz naše generacije pružio šansu da se prisete onoga što su sami radili u to doba i da se prepoznaju u velikom broju situacija, velikom broju likova i da se vrate u te godine, makar dok traje čitanje ove knjige“, rekao je Skrobonja.
Roman je nastao po memoarima junaka knjige Lazara Petronijevića Lakija. Momak iz obične beogradske porodice u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog veka prelazi put od zbunjenog brucoša uzburkanih hormona do frontmena novotalasnog benda „Kalkuta“, rok senzacije koja je za sobom ostavila dva antologijska albuma i pregršt večitih pesama. Studije, žurke, erupcija kreativnosti u prestonici zemlje na izdisaju, velika imena domaćeg rokenrola, koncerti i turneje: Lakijeva priča izgleda kao uzbudljiva vožnja kojoj se ne nazire kraj – da bi taj kraj nastupio naglo i neočekivano, kako za njega i Kalkutu, tako i za zemlju koja je iznedrila njih i njihovu muziku.
„Čitajući roman Gorana Skrobonje stvarno sam uživao, otvorile su mi se razne fioke, razna sećanja. Najzanimljivija mi je bila ona epizoda u vezi sa snimanjem ’YU rock misije’, gde sam saznao mnogo o sujeti muzičara. Kultura sećanja kod nas ne postoji i mnogo toga se zaboravlja, ta vrsta prisećanja i dobro postavljene atmosfere tih godina je dragocena i mislim da bi ova knjiga bila dobra osnova za snimanje filma“, rekao je Petar Janjatović.
I dinamičan i pitak, i ispovedan i dokumentaristički, i beogradski i globalan, roman „Kada kažeš da sam tvoj“ čitaoca osvaja balansom između priče o pojedincu i priče o jednom vremenu.
„Većina priča u kojima se ja pojavljujem u romanu su istinite“, rekao je Igor Popović na promociji. „Ja sam svirao u Beogradu i Novom Sadu sa bendom koji se zvao ’Rivijera’. Meni je to prvo iskustvo u životu – da čitam o sebi, o liku koji sam ja. Dopala mi se moja uloga u romanu.“

Na promociji posetioci su mogli da pogledaju i izložbu fotografija posvećenoj Delči i grupi „U škripcu“, a na kraju i da uživaju u nastupu grupe „Magic Bush“.
„Kada kažeš da sam tvoj“ je priča o rokenrolu i vremenu kada je u Beogradu bilo lepo. Novu knjigu Gorana Skrobonje možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs. Pročitajte OVDE kakvu je to književnu poslasticu nedavno objavila Laguna? Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Upoznajte Gorana Skrobonju, prevodioca i pisca...
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA