Najnovije

UZAVRELA IRAČKA GRANICA: Ovo je prava istina o opsadi američke baze u Siriji!

Sjedinjene Američke Države koriste jednu od svojih baza u Siriji za obuku terorista, saopštio je načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov. Ovo nije prvi put da Rusi ukazuju na to da američki vojni instruktori obučavaju ekstremiste, ali su SAD takve optužbe uvek negirale.

Marinci (Foto: U.S.Marine Corps)

Kako navodi ruski Generalštab, Amerikanci pripremaju teroriste u svojoj bazi Tanf na granici Sirije, Jordana i Iraka. Tu se nalaze militanti iz različitih terorističkih grupa, ali je najviše onih iz redova ID.
Prema rečima Gerasimova, pod rukovodstvom američkih instruktora oni menjaju svoje nazive, ali njihovi ciljevi ostaju isti. NJihov zadatak je destabilizacija situacije u regionu.
Baza Tanf, koja se nalazi u sirijskoj provinciji Homs, nije jedina baza SAD koja se koristi za obuku terorista. Osim nje, postoji kamp na severoistoku Sirije pod nazivom Šadadi u provinciji Hasaka.
Ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana je ranije upozoravao da obuku terorista SAD obavljaju već više od pola godine i da se tu „slivaju“ teroristi iz svih krajeva Sirije.
Naglašeno je da su glavne okosnice ekstremista borci DAEŠ-a, da se u Šadadiju nalazi više od 400 militanata koji su uspeli da pobegnu iz Rake u oktobru ove godine, a takođe i da je u taj kamp stiglo još oko 800 terorista sa istočne obale Eufrata, kao i iz drugih delova te arapske republike.
Inače, Generalštab RF je ove informacije izneo na osnovu podataka kojima raspolažu ruske Vazdušno-kosmičke snage i obaveštajne službe, a trebalo bi podsetiti da je i britanski kanal Bi-Bi-Si došao do saznanja da SAD podržavaju teroriste.
„Američki instruktori su, prema rečima izbeglica koji su se vratili u svoje domove, najavili da će nakon završetka obuke formirane formacije biti prebačene na jug Sirije, gde bi trebalo da se bore protiv sirijskih vladinih trupa“, upozorio je ruski Centar za pomirenje.
Eksperti naglašavaju da ciljevi SAD u Siriji ostaju isti — svrgavanje Bašara el Asada sa vlasti, pošto odbija da bude američka marioneta, kao i sprečavanje postojanja Sirije kao nezavisne države.
Takođe, kako navode analitičari, Amerikanci žele da ostanu u tom regionu kako bi popunili svoje naftne rezerve i manipulisali različitim državama u svoju korist i za svoje interese.
Politikolozi ističu da Amerikancima ne odgovara potpuno uništenje terorista u Siriji, jer onda neće imati ko da se bori protiv Vlade Bašara el Asada i sprovodi politiku Vašingtona u tom delu sveta.
„Znamo kako je sve to rađeno svojevremeno u Avganistanu — Amerikanci su tamo finansirali one koji su ratovali protiv sovjetske armije. I sada oni pokušavaju da ostanu na Bliskom istoku. Ako Amerikanci odu iz tog regiona, to bi praktično bilo priznavanje poraza na celom Bliskom istoku. Zato će oni pokušavati da održavaju razdor u napaćenoj Siriji. Oni neće tek tako otići odatle“, kaže politikolog Ildus Jarulin. 
Po njegovom mišljenju, u metodama koje su izabrale SAD krije se opasnost i za njih same.
„Problem u Siriji nije rešen u potpunosti, a Amerikanci još mogu nešto da smisle kako bi se suprotstavili Rusiji. Oni su uvek obučavali i uvek će obučavati teroriste da deluju protiv sirijske vlade, ali to im se može obiti o glavu. Oni ne izvlače zaključke, ne usvajaju lekcije. Podržavajući teroriste, oni obučavaju one ljude koji mogu naneti direktnu štetu samim SAD“, smatra Jarulin.
Eksperti takođe ističu i da su Rusija i njeni saveznici u borbi protiv terorizma pokazali znatno veću efikasnost nego zapadna koalicija.
„U suštini, rat u Iraku i Siriji protiv ID je već je završen. Veći deo gradova, naselja i važnih transportnih čvorišta je oslobođen od terorista, zahvaljujući čemu su se i stvorile mogućnosti za povlačenje većeg dela ruskog vojnog kontingenta iz Sirije. Međutim, ostaje problematična situacija u Iraku, gde je nacionalna vojska prilično slaba, a zapadna koalicija se baš ne nosi najbolje sa svojim zadacima u borbi protiv terorizma. Kada je sirijska vojska, uz podršku Rusije, oslobađala ogromne teritorije zemlje, zapadna koalicija je sa iračkom vojskom i delimično sa svojim kurdskim saveznicima, napredovala veoma sporo“, rekao je Nikita Mendkovič, šef Evroazijskog analitičkog kluba.
Kako je naveo, SAD pokušavaju da učvrste svoje vojno prisustvo u Siriji, ali ako se mirovni proces tamo nastavi, američke trupe će morati da se povuku.
„U ovom trenutku se, prema nekim podacima, na teritoriji Sirije, bez ikakvog zvaničnog statusa, nalazi 15 američkih vojnih objekata. Amerikanci se očigledno nadaju da će duže vreme u Siriji i u Iraku, odakle su pre nekoliko godina morali da odu na zahtev iračke Vlade. Sada oni hoće da iskoriste situaciju sa borbom protiv terorizmom i obezbede sebi stalno vojno prisustvo u tom regionu, kako bi u tom delu sveta sprečili jačanje pozicija Irana, Turske i Rusije“, zaključio je Mendkovič.
Pročitajte OVDE kako je to ruski general šokirao SAD?
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dnevnik iz Sirije Miroslava Lazanskog.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA