Najnovije

Evakuisano 500 ljudi zbog poplava!

BEOGRAD - Situacija na istoku Srbije, u opštinama u kojima je uvedeno vanredno stanje zbog poplava koje su izazvale odrone i dalje je kritična. Jedna žena je stradala, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije evakuisali su u opštini Kladovo oko 370 osoba.
Nema mira od poplava (Foto: JuTjub)

Nema mira od poplava (Foto: JuTjub)

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas da je u Tekiji situacija mirna, a da je trenutno najteža situacija u selu Grabovica kod Kladova. Marić je, gostujući u jutarnjem dnevniku Radiotelevizije Srbije, objasnio da je sinoć deo snaga iz Tekije prebačen u selo Grabovica zbog rasta vodostaja. "Jutros je mirna situacija u Tekiji i jedan deo snaga smo odande povukli. Noćas nas je zabrinjavalo selo Grabovica, koje ima oko 800 stanovnika, gde je počeo da se diže nivo vodostaja. Ne možete da presečete nasip, jer je s druge strane Dunav", rekao je Marić.
Pročitajte još:
Kako je istakao u tom selu, gde su za sada evakuisana dva domaćinstva, voda je trenutno u stagnacijiji. "Očekujemo da stigne 21 pumpa u selo. Kada ih budemo uključili, očekujemo da polako idemo u smirivanje situacije u kontekstu pada vodostaja", rekao je Marić dodavši da je sada veoma važno angažovati mehanizaciju na otklanjanju posledica poplava.
Marić je pohvalio rukovodstvo opštine Kladovo na organizaciji i reagovanju prilikom poplava, dodavši da one nisu mogle da se spreče jer niko nije mogao da predvidi toliku količinu padavina. "Mi smo 13. uputili upozornje kada smo i sami bili upozoreni od RHMZ-a za mogućnost pojave bujičnih poplava. Niko u Srbiji ne može da predvidi toliku količinu padavina. Nije to pranje od odgovornosti, već jednostavno nije moglo više da se učini u vezi s tim", rekao je Marić i podvukao da su timovi za spasavanje na vodi Sektora za vanredne situacije tri dana bili u pripravnosti. Prema njegovim rečima Sektor je u stalnom kontaktu sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u vezi sa situacijom u tim državama, rekavši da ne očekuje veće probleme od podizanja vodostaja velikih reka u Srbiji. Kako je objasnio, očekuje se manji porast, "ali bez eskalacije". Marić je, govoreći o iskustvu iz majskih poplava, izrazio zabrinutost zbog frekfencije tih događaja u Srbiji, poručivši da je potrebno mnogo više da se ulaže njihovu u prvenciju. "Brane i nasipi moraju da se rade. Kada imate poplavni talas kao u maju, morate da popravljate nasipe, da ih dovedete u funkcionalno stanje. To je ono što se radi i što mora da se radi", zaključio je Marić. Ekipe Gorske službe spasavanja Srbije iz Boljevca i Zaječara upućene su sinoć u Tekiju kako bi pružile pomoć i pomogle u evakuaciji stanovništva ugroženog bujičnim vodama i blatom, izazvanim obilnim padavinama na području istočne Srbije. Ministar bez portfelja za vanredne situacije Velimir Ilić je juče u telefonskoj izjavi Tanjugu potvrdio da je u okolini Kladova stradala starija žena, ali je napomenuo da još nije utvrđeno zbog čega se to dogodilo i da li su poplave uzrok smrti. "Nadležni tek treba da utvrde šta se tačno dogodilo i kako je ona stradala. Za sada samo pretpostavljamo da se utopila u bujici vode", rekao je Ilić. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA