Najnovije

PUTINOVI PILOTI PONIZILI AMERE: Bili smo na njihovom repu, što predstavlja pobedu u bliskoj borbi

Ruski piloti su uvek uspevali da budu iza aviona koalicije SAD koji su se nalazili na nebu iznad Sirije, izjavio je ruski pilot nakon što je primio državnu nagradu od predsednika Putina u Kremlju.

Ruska baza u Siriji (Foto: RIA Novosti)

„Kada smo susretali u vazduhu naše partnere iz zapadne koalicije , uvek smo uspevali da, što bi rekli piloti, da budemo ’na njihovom repu‘, što predstavlja pobedu u bliskoj borbi“, rekao je major vazduhoplovnih snaga Maksim Makolin.
Takozvano „zaostajanje“, kada je „nos“ aviona koji napada uperen ka „repu“ protivničkog aviona, smatra se optimalnom pozicijom u borbama u vazduhu. To omogućava avionu koji je iza, niz opcija, od povećanja ili održavanja rastojanja bez prekomerne paljbe, do slobodnog napada na protivnički avion sa bezbedne pozicije, u takozvanom „mrtvom uglu“ letelice koja mu je na meti.
Makolin je postao jedan od 14.000 ruskih vojnika koji su primili državna odlikovanja zbog pokazane hrabrosti i profesionalizma tokom dvogodišnje kampanje Ruske Federacije u Siriji.
„Ovo odlikovanje oslikava veliki rad tokom misija u sirijskom vazdušnom prostoru. Mislim da sam osvetio ruskog heroja, potpukovnika Olega Peškova i sve druge koji se nisu vratili iz Sirije“, rekao je Makolin.
Bombarder Su-24 kojim je upravljao Peškov oborila je turska avijacija 24. novembra 2015. godine. Pilot je uspeo da se katapultira iz zapaljene letelice, ali su ga ubili teroristi u Siriji. Ankara je poručila da je ruski avion napadnut jer je povredio vazdušni prostor Turske, ali je Moskva odbacila ove tvrdnje.
Ruska vazdušna kampanja u Siriji bila je znak podrške antiterorističkim naporima sirijske vlade i trajala je od 15. septembra 2015. do decembra 2017. Uprkos tome što su borbu protiv terorizma nazivali svojim prioritetom u Siriji, avioni koalicije predvođene SAD učestalo su pokušavali da spreče ruske pilote da izvrše svoje misije, ocenila je ruska vojska.
Incidenti u vazduhu dešavali su se uprkos specijalnoj „liniji za izbegavanje konflikata“, uspostavljenoj između ruske i američke avijacije u Siriji. Iz Ministarstva odbrane poručeno je da ta komunikacija nije dala željene rezultate zbog toga što SAD nisu bile voljne da podele svoje planove za borbene operacije u vazduhu.
U jednoj od poslednjih „epizoda“, ruski lovac Su-35S bio je poslat da otera američkog lovca F-22 koji je, kako je navelo Ministarstvo odbrane, izvodio „opasne manevre“ u blizini ruskih bombardera koji su se pripremali da gađaju bazu ID zapadno od Eufrata 23. novembra.
Na svečanoj ceremoniji u Kremlju, kojoj je prisustvovalo oko 600 ruskih vojnika, Putin je rekao da je nacionalna vojska „izvanredno obavila zadatke u Siriji“. Predsednik je takođe pozvao na minut ćutanja za ruske vojnike koji su izgubili živote tokom kampanje u Siriji.
„Uvek ćemo se sećati naših drugova koji su stradali u borbi obavljajući svoje dužnosti. Umrli su braneći Rusiju… Mlada generacija oficira i vojnika odrastaće poučena njihovim primerom“, rekao je Putin. Prema nekim procenama, 39 ruskih vojnika ubijeno je tokom operacija u Siriji.
Rusija je počela sa vazdušnim operacijama u Siriji na zahtev predsednika Bašara el Asada, i odigrala je ključnu ulogu u borbi protiv ID, Nusra fronta i drugih terorističkih grupa u zemlji.
Prema izveštajima Ministarstva odbrane, oko 60.000 militanata je eliminisano tokom operacija. Sredinom decembra predsednik Putin je posetio rusku bazu Hmejmim u Siriji i objavio povlačenje ruskih trupa.
Teroristi su izveli napad na rusku vojnu bazu uz pomoć SAD! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: RT/ Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruski nevidljivi protiv američkog nevidljivog aviona
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA