Najnovije

Sa 6 novih Migova Srbija je kompletirala svoju vojnu eskadrilu: Lazanski o ceni aviona i prijateljstvu sa Rusima

Gostujući u emisiji "Priča o nama" televizije Banat vojno-politički komentator Miroslav Lazanski objasnio je da je sa šest Migova 29, čiju je kupovinu u Rusiji dogovorio predsednik Vučić i 10 Migova koje već imamo, Srbija kompletirala svoju vojnu eskadrilu.

Miroslav Lazanski (Foto: mc.rs)

- Vojska Srbije sa ovih 6 Migova i 10 Migova 29 koje već ima, imaće kompletnu eskadrilu. Imaćemo Migova kao bivša SFRJ 1987. godine. Tako ćemo uspeti da sačuvamo lovačku avijaciju koja je bila pred umiranjem. To će biti eskadrila na nivou modernizacije 4 - ističe Lazanski.
Upitan da li zna koliko će Srbija platiti Belorusiji vojne avione, vojnopolitički komentator lista Politika objašnjava.
- Mislim da avione u suštini dobijamo besplatno s tim što ćemo platiti njihovu modernizaciju. Pitanje je i ko će modernizovati protiv-raketni sistem S 300, Rusija ili Belorusija, sve zavisi u kojoj ga verziji kupujemo. Inače, detalji vojno-tehničkog sporazuma svuda u svetu su tajna, niko ih ne objavljuje. Samo mi ovde u Srbiji očekujemo da znamo sve detalje. Za svaku zemlju formira se drugačija cena.
Da li cenu određuje stepen prijateljstva sa Rusijom?
- Da, stepen prijateljstva, stepen političkih odnosa i stepen ličnih veza između predsednika država. A Rusi uvek vode računa i o platežnoj moći država. Sigurno nije ista cena za Srbiju i za Kazahstan koji ima naftu i zlato. Zato je vrlo nezahvalno govoriti o ceni. Mi naoružanje zapravo kupujemo od Belorusije ali uz saglasnost proizvođača, a to je Ruska federacija. Ugovorima je strogo definisano da se naoružanje ne može prodati trećoj strani bez saglasnosti Rusije. To je uobičajena klauzula jer danas Mađarska i Poljska, na primer, ne mogu da prodaju ni jedan komad oružja proizvedenog u Rusiji, dok se Moskva ne saglasi - rekao je Lazanski.
Teroristi su izveli napad na rusku vojnu bazu uz pomoć SAD! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Američki pritisak na Srbiju iduće godine može samo da raste
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA