Najnovije

PRVA LINIJA ODBRANE: Na granici dve Koreje jedna elitna jedinica svakoga dana sprema kontraudar na Pjongjang

Kod utvrđene granice između Južne i Severne Koreje, studenti pohađaju kurseve hakovanja, a njihovo "oružje" okrenuto je ka severnom susedu.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Naša zemlja je podeljena i nalazimo se u ratu, ali niko ne vidi našu diviziju u sajber prostoru - rekao je Kim Đin-seok.
Kim je rukovodilac projekta pod naziv "Najbolji od najboljih", čiji cilj je da obuči novu generaciju hakera, opremljenih elitnim sajber veštinama, i koji će braniti Južnu Koreju od malicioznih hakerskih napada, za koje se smatra da mnogi dolaze iz Severne Koreje.
Takve veštine su vrlo tražene u Južnoj Koreji. Zemlja je zvanično u ratu sa severnim susedom, a iako dve strane ne razmenjuju često bombe i rafale, u sajber prostoru se vodi prava bitka, piše "Gardijan". Dok Severna Koreja jača nuklearnu i raketnu tehnologiju, takođe razvija i mogućnosti hakerskih napada.
Dok je ekonomija Pjongjanga sve više sputana međunarodnim sankcijama, prinuđena je da traga za alternativnim izvorima prihoda kako bi razvijala nuklearnu tehnologiju. Severnokorejski hakeri dovode se u vezu sa krađom 81 miliona dolara iz Centralne banke Bangladeša u martu 2016. godine, dok je administracija Donalda Trampa u decembru objavila da upravo Pjongjang stoji iza serije napada internet virusom "Vona kraj". Severna Koreja to ipak negira.
Hakeri Severne Koreje povezuju se i sa curenjem informacija sa kreditnih kartica.
- Dešava se na hiljade sajber napada u Južnoj Koreji svakog dana, a o većini se nikada ne govori na vestima. Sigurnost informacija je osnova ekonomskog razvoja - rekao je Kim.
Program za obuku antihakera finansira vlada u Seulu od 2010. godine, kada su hakeri susedne zemlje počeli da napadaju i privatan sektor. U poslednje vreme, istraživači ih dovode u vezu i sa napadima na razmenu kriptovaluta.
Južna Koreja svakog dana živi pod pretnjom iznenadnog napada sa severa, zbog čega se odlučila da pretnju hakera shvati ozbiljno. Prelomna tačka bio je incident iz 2013. godine, kada su tri TV mreže i dve banke prestale da funkcionišu.
Diplomci projekta "Najbolji od najboljih" takmiče se svakodnevno sa hakerima Severne Koreje, za koje se govori da se obučavaju jednako naporno kao i olimpijski sportisti.
- Manjak kompjutera u zemlji znači da svoje veštine ne mogu da uče kod kuća, već se obučavaju kroz programe vlade - objašnjavaju stručnjaci.
"Najbolji od najboljih" je mesto gde se trening, takmičarski duh i mladalačka mašta spajaju. Veliki prostor izgleda kao tehnološka oaza sa kožnim nameštajem i stolovima za stoni tenis. Tu se nalazi i soba za sajber rat, u kojoj se prate sve potencijalne pretnje. Učenici su raznog uzrasta, od polaznika u srednje škole do dvadesetogodišnjaka, nakon čega se obično zapošljavaju a dolaze nove generacije.
Za slavu zemlju koja se bori sa jakom, sajber napadu su efikasna metoda koja nosi mali rizik odmazde, zbog čega Pjongjang i insistira na sajber napadima.
Pogledajte OVDE kako to rade Rusi. Ali drugim oružjem.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Hakerski napadi sve veći problem u Srbiji.

Bonus video

Kako hakeri hakuju?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA