Najnovije

DODIK OSUDIO BAKIROVO PONAŠANJE: Izetbegović nervozan, sledi očevu politiku!

Predsednik RS Milorad Dodik oštro je danas kritikovao neprimereno ponašanje Bakira Izetbegovića u Beogradu i istakao da je očigledno da politika stabilnosti koju Srbija vodi u regionu nema partnera u Sarajevu.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Naime, malo je falilo da dođe do ozbiljnog skandala na konferenciji za medije nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa članovima Predsedništva BiH. Na sastanku sa Bakirom Izetbegovićem, Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem dogovoreno je da se izađe sa zajedničkim stavom po pitanju odnosa BiH prema nezavisnosti Kosova. - Izetbegović je na sastanku govorio o tome kako on možda lično misli da BiH možda treba da prizna nezavisno Kosovo, ali da to nije rekao na takav način i da su mediji loše interpretirali njegovu izjavu i izvrnuli je. Onda je dogovoreno da BiH neće menjati svoj stav, odnosno da neće to učiniti sve dok Srbija ne bude promenila svoj stav - kaže izvor koji je prisustvovao sastanku Onda su učesnici sastanka dogovarali sa čim će izaći pred novinare. - Dragan Čović je tri puta pitao Izetbegovića da li se slaže da kažu da se stav BiH ne menja i da je spoljnopolitička odlula da tako ostane sve dok Srbija ostane pri svom stavu. Izetbegović sva tri puta odgovorio potvrdno - navodi izvor. Na konferenciji je, međutim, došlo do potpunog obrta. Nakon što je Čović rekao novinarima ono što je iza zatvorenih vrata dogovoreno, oglasio se i Bakir Izetbegović, koji je pokušao da ga prekine. Čović ga je onda zamolio da ga "pusti da završi". Nakon što je završio, Izetbegović je iako nije trebalo, jer nije bilo predviđeno, rekao da će se o stavovima BiH odlučivati u Sarajevu, istakavši da će se posebno uzimati u obzir ono što misle i susedi, ali i EU. Vučić i Čović su se pogledali, nasmejali posle čega je predsednik Srbije kratko rekao: "Eto vidite kako se mi dogovaramo". "Taj događaj danas govori o tome koliko je Bakir Izetbegović sledbenik politike svoga oca, koja je jasno definisana u Islamskoj deklaraciji, koju je Alija davno napisao", rekao je Dodik.
"Zato Izetbegović pokazuje svoju nervozu i očigledno ne želi da održi konzistentnim nijedan dogovor koji bi mogao da se postigne u saradnji sa Srbijom", smatra predsednik RS.
"Srbija ostaje, i danas je to pokazano od predsednika Vučića, zemlja regionalne stabilnosti, zemlja koja uvažava region i na taj način svoje kapacitete usmerava na dodatnu stabilizaciju. Ali očigledno da u BiH takva politika Srbije nema partnera", ocenjuje Dodik.
On ističe i da ponašanje Izetbegovića govori o tome koliko je BiH neorganizovana država i kako funkcionise u procesu odlučivanja.
"U svakom slučaju neprimeren je potez Izetbegovića, da na konferenciji za novinare ingnoriše rezultate dogovora postignute na neposredno završenom sastanku", rekao je Dodik.
Dodik kaže da je uveren da predsednik Vučić nije ni očekivao drugačije njegovo ponašanje, što je "meni, naravno, poznato".
"Izetbegović je drugačiji danas, jer nije čekao da se vrati u Sarajevo, nego je to uradio na samoj konferenciji u Beogradu, što daje drugu dimenziju odnosa", rekao je Dodik istakavši da to samo pokazuje da je BiH nemoguća zemlja, što je već svima poznato.
Nažalost, dodao je, mi koji tamo živimo primorani smo da "živimo tuđe frustacije". Pročitajte OVDE kako će demarkacija Kosova i Crne Gore uticati na eventualno rušenje Haradinajeve vlade? Izvor: Tanjug/Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dodik: Nikakve koristi nemamo od BiH.

Bonus video

Ivanić za Dojče Vele: Nema priznanja Kosova.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA