Najnovije

LOV NA SALEHOVE U JEMENU: Ubijen general, zarobljen Salehov sin, Huti tenkovima love preostale lojaliste (VIDEO/FOTO/MAPA)

Saudijska koalicija nastavalja besomučno da bombarduje prestonicu Jemena, Sanu, dok Huti pokušavaju da slome preostale simpatizere ubijenog predsedniika Saleha. U gradu izbijaju sporadične borbe, a Huti koriste i tenkove da unište uporišta Salehovih lojalista.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Snimci iz Sane pokazuju najveće uništenje od početka saudijske agresije na Jemen, a porušena je i predsednička palata koju su predhodno zauzeli Huti. Pristalice Saleha tvrde da su Huti upali u njegov dom i zarobili 13 godišnjeg sina, dok Huti tvrde da dečak nije zarobljenik i da se nalazi u bolnici. U borbama sa Hutima poginuo je Salehov nećak, general Tarik. Među ubijenima u Sani navodno je i Aref al Zuka visoki funkcioner Salehove partije. Huti nastavljaju lov na snage lojalne Salehu u Sani. Huti su u Sani izložili vozilo kojim je predsednik Saleh pokušao da pobegne iz Sane za Mareb, pre nego što je ubijen. Juče je na ulice Sane izašlo desetine hiljada građana kako bi održali skup "protiv izdaje". On su nosili zastave Jemena i pokazivali solidarnost sapokretom Huta.

Lider Huta, Abu Malek al Huti, rekao  je da će se ubrzo pokazati da ceo narod stoji uz Hute, da je stanje u prestonici stabilno i da građani sa gnušanjem odbacuju Salehovu izdaju.  Salehov stariji sin, general Ahmed al Saleh sada predvodi snage svog oca ali se veruje da će njegova moć brzo opasti jer je deo njegovih trupa već prebegao na stranu prosaudijskog predsednika Hadija koji upravlja delom Jemena koji je okupirala saudijska koalicija.

Ipak, mnogo su skeptični oko budućnosti Huti pokreta imajući u vidu da su dosadašnje uspehe u borbi protiv Hadijevih snaga i saudijske koalicije imali zahvaljujući savezu sa Salehom. Iako im predstoji sigurno slabljenje, Salehove snage neće nestati bez borbe. Ovo je jučerašnje stanje na frontu u Jemenu. LJubičastom bojom su obeležene teritorije koje nisu pod saudijskom okupacijom, zelenom su teritorije pod kontrolom Hadija i Saudijaca a crnom teritorija koju kontroliše jemenska Al Kaida. 

Još uvek nema informacija koji deo Jemena kontrolišu Salehove trupe nakon sukoba sa Hutima. Uznemirujući video Salehovog ubistva pogledajte OVDE. Da li su Huti pobedili napredni američki raketni sistem saznajte OVDE. Sva dešavanja u Jemenu možete pratitiOVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Borbe sa Saudijcima u Nardžanu na jugu Saudijske Arabije.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA