Najnovije

BRNABIĆ: Bez stabilnosti u regionu nema napretka ka EU

Premijerka Ana Brnabić poručila je u Sofiji, u razgovoru sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovim, da je punopravno članstvo Srbije u EU spoljnopolitički prioritet naše zemlje, ističući da je otvoreni dijalog najbolji okvir za rešavanje svih spornih pitanja i da bez stabilnosti u regionu nijedna država neće moći da napreduje ka EU.

Ana Brnabić (Foto: Jutjub)

Ana Brnabić i bugarski premijer Bojko Borisov izrazili su zadovoljstvo što će Beograd krajem nedelje biti domaćin kvadrilateralnog sastanka predsednika Srbije sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, jer taj vid saradnje ima značajan potencijal za dodatno inteziviranje odnosa i doprinosi regionalnoj stabilnosti. 
Brnabićeva je istakla da je zahvalna Bugarskoj na dosadašnjoj podršci procesu evrointegracija Srbije i kontinuiranom zalaganju Sofije za nastavak politike proširenja EU.
Premijerka je istakla da je Srbija zainteresovana za dalje unapređenje robne razmene, saradnje u oblasti turizma i kroz IPA programe, kao i na realizaciji zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i energetike, saopštila je vladina kancelarija za saradnju s medijima.
Pozdravljajući inicijativu Sofije da se tokom predsedavanja EU naredne godine održi Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, premijerka Srbije je ukazala na činjenicu da Srbija, pored politike evrointegracija, jednako visok značaj pridaje i regionalnoj saradnji i procesima pomirenja.
Brnabićeva je istakla da je otvoreni dijalog najbolji okvir za rešavanje svih spornih pitanja i da bez stabilnosti u regionu nijedna država neće moći da napreduje ka EU, ali ni na planu unutrašnjih reofrmi niti na unapređenju životnog standarda svojih građana.
Premijeri su razgovarali su o predsedavanju Bugarske EU naredne godine i saglasili se da je veoma značajno što program predsedavanja Savetom EU prepoznaje nastavak proširenja kao jedan od najvažnijih aspekata afirmisanja EU kao globalnog lidera.
Premijerka Srbije, koja u Sofiji učestvuje na međunarodnoj konferenciji "Jače regionalne integracije na Balkanu", naglasila je da je Srbija zadovoljna intenzivnim i sadržajnim političkim dijalogom koji sa Bugarskom postoji na visokom nivou i da je važno da takav trend bude nastavljen.
Brnabićeva je konstatovala i da je ovogodišnja poseta ministarke spoljnih poslova Ekaterine Zaharijeve Beogradu, kao prve destinacije u sklopu priprema za preuzimanje te zemlje predsedavanjem EU, bila veoma bitna zbog promovisanja važnosti proširenja EU na Zapadni Balkan.
Brisel priprema novu strašnu ucenu sa kojom će već početkom sledeće godine suočiti vlast u Beogradu. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Brnabić: O Balkanu će se govoriti pozitivnije u 2018.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA