Najnovije

KO JE UBIO KIMOVOG POLUBRATA? Trebalo je da bude lider Severne Koreje, svi tragovi vode tamo...

Malezijske vlasti potvrdile su da je Kim DŽong-nam, stariji polubrat severnokorejskog diktatora Kim DŽong-una, ubijen u avionskoj luci u Kuala Lumpuru.

Kim DŽong-nam (Foto: Jutjub)

Malezijci nisu otkrili nikakve detalje horora na jednom od najprometnijih aerodroma sveta, ali svi južnokorejski mediji pišu da su ubistvo počinile dve žene.
Kim DŽong-nam nije umro na aerodromu, već na putu do bolnice.
"Čekao je let za Makao kad mu je iznenada pozlilo. Hitna pomoć stigla je brzo, ali spasa mu nije bilo, umro je u ambulantnom vozilu", rekao je šef policije Abdul Aziz Ali.
Korejska TV mreža Čosun, inače izrazito bliska s južnokorejskom vladom, u etar je poslala informaciju da su Kimu presudile dve severnokorejske tajne agentkinje. Navodno su ga ubole injekcijom punom otrova i pobegle taksijem u nepoznato.
Te su informacije kontradiktorne od onih koje stižu direktno iz Malezije. Policijski šef distrikta Selangor, Abu Samat Mat, izjavio je da se jedan čovek sa severnokorejskim pasošem požalio na strašan bol nakon što je bio poprskan s nekom tečnošću. Posle je umro na putu do bolnice.
Južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ne može da potvrdi te izveštaje.
"Ne znamo da li je u pitanju bila tkanina ili igla; recepcionar je rekao da mu je Kim rekao da ga je neko zgrabio za lice i da mu je pozlilo", rekao je policijski zvaničnik Fadzil Ahmat za Rojters.
Na kraju ove strašne priče postavlja se ključno pitanje - zašto bi neko hteo njegovu smrt? Iako je Kim DŽong-nam više od deset godina nebitan za celu severnokorejsku priču, a režimu nije bio ni najmanji remetilački faktor, stariji Kim DŽong-unov brat u retkim medijskim nastupima žestoko je znao da "očeše" režim i pozove na reforme.
Kim DŽong-un i Kim DŽong-nam su sinovi diktatora Kim DŽong-ila. Nam je bio predodređen za Ilovog naslednika, ali sve se promenilo 2001. godine kada se pokušao da se prošvercuje u Japan sa lažnim pasošem Dominikanske Republike. Na pitanje zašto je to napravio, tada 31-godišnji Nam je skrušeno priznao.
"Hteo sam da vidim Diznilend..."
Uhvatili su ga na aerodromu Narita i odmah deportovali u Kinu. Upravo zbog te sramote Kim DŽong-il nekoliko dana posle otkazao je službenu posetu Kini, a u naredne dve godine na severnokorejskim TV i radio stanicama počeo je da se promoviše Kim DŽong-un. To je, zapravo, bio znak da Nam može da zaboravi dolazak na tron.
Ne zna se tačno kada je Kim DŽong-nam otišao iz domovine, ali poslednjih deset godina živeo je na relaciji Makao-Singapur-Malezija. Nikada nije priznao da ga je želja za tokijskim Diznilendom izbacila iz trke za tron, već je uporno tvrdio da je razlog nešto drugačiji.
"Otac je digao ruke od mene nakon što sam postao veliki zagovornik reformi. Studirao sam u Švajcarskoj i naučio neke stvari, ali moj otac je mislio da sam postao kapitalista", napisao je Kim u mejlu koji je svojevrsno poslao uredniku jednog japanskog dnevnika.
"Vratio sam se iz Švajcarske i sugerisao ocu da se otvori prema inostranstvu, da otvori tržište. Pazite, moj otac se osećao jako usamljeno kad sam otišao da studiram, a moja polubraća i polusestra su iskoristile tu priliku i približili mu se. Posle, kada "sam se pretvorio u kapitalistu", otac je odlučio naprasno da prekine studije mojoj polubraći.
To je bio i više nego jasan znak Namu da pobegne iz države. Međutim, u domovini ga očigledno nisu zaboravili. I ranije je govorio da su pokušali da ga ubiju nekoliko puta, ali niko ga nije ozbiljno shvatao. Na kraju je ispalo da je bio u pravu.
Iz bolnice Putrajaja samo su rekli da je umro čovek pod imenom 'Kim' i da je rođen 1970. godine. Uzrok smrti je nepoznat, a telo je poslato na obdukciju. Američki izvori su za Si En En rekli da su uvereni da iza likvidacije stoji neko iz Severne Koreje.
Izvor: Jutarnji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA