Najnovije

ZAKON KAŽE: Vučić može da bude kandidat i bez ostavke

Zakon ne obavezuje premijera da odstupi ako uđe u izbornu trku. Kormilo Vlade bi privremeno mogao da preuzme Dačić. I ako skrati mandat nije nužno glasanje za Skupštinu.

Aleksandar Vučić (Foto: Sinhua)

Ukoliko lider naprednjaka Aleksandar Vučić odluči da se kandiduje za predsednika, on ne bi morao da podnese ostavku na mesto premijera, ali bi, dok je u kampanji, kormilo u Nemanjinoj 11 povremeno mogao da preuzima Ivica Dačić, kao prvi potpredsednik Vlade. Ovakvu sliku Vladinog kabineta, ako Vučić zaista preseče da uđe u trku za Andrićev venac, omogućavaju postojeći propisi. Samom kandidaturom za šefa države, s pozicije premijera, Vučić ne bi prekršio nikakvo pravilo, objašnjava Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbija", zakoni ne predviđaju nijedan slučaj u kom bi predsednik Vlade morao da podnese ostavku. Ona se smatra ličnim činom, a ne obavezom, a takođe nema ni propisa koji brane predsedniku Vlade da obavlja poslove premijera dok je u kampanji za drugu funkciju. S druge strane, u Zakonu o Vladi postoji odredba po kojoj prvi potpredsednik Vlade zamenjuje premijera u slučaju njgove sprečenosti ili odsustva. - Može se očekivati da vođenje kampanje bude jedan od razloga za sprečenost da se obavljaju redovne obaveze. Jer tada se ide na mitinge i slične aktivnosti, pa je logično da se nema vremena za premijerske poslove, kao što to bi to bilo i u slučaju bolesti. U takvim slučajevima "uskače" prvi potpredsednik - kaže Nenadić. Ako bi Vučić, zbog kandidature za šefa države, ipak odlučio da podnese ostavku, to bi za sobom povuklo i pad Vlade. Tada bi se kabinet našao u tehničkom mandatu, što znači da ne bi predlagao zakone ili donosio kadrovska rešenja već bi se bavio tekućim tehničkim poslovima, do izbora nove vlade. - Za njen izbor ne bi morali da se raspisuju parlamentarni izbori, već bi, po okončanju izbora za šefa države, novi predsednik predložio Skupštini mandatara koji ima većinu u već postojećem poslaničkom sastavu - objašnjava Nenadić. Nenadić naglašava da kandidati tokom kampanje, bez obzira na položaj na kojem se nalaze, ne bi smeli da koriste funkciju ni državne resurse za obraćanje biračima. 

Raspisivanje izbora 2. marta

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković prema zakonu je obavezna da raspiše predsedničke izbore 90 dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika, odnosno 2. marta. Izbori moraju biti okončani 60 dana od dana raspisivanja, a kampanja ne sme trajati manje od 30 dana. Da bi se držali toka kalendara, najverovatnije je da će glasanje biti zakazano za 9. april, a drugi krug, ukoliko ga bude, biće organizovan 23. aprila. Svaki drugi scenario podrazumevao bi da Nikolić podnese ostavku. Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA