Najnovije

Završen šahovski turnir PEP 2017: Osvojene tri norme

U prostorijama Šahovskog kluba „Beograd“ juče je završen međunarodni šahovski turnir „PEP 2017“ koji je igran u organizaciji šahovskih klubova „Jelica PEP“ i „Beograd“, a pod pokroviteljstvom Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda.

PEP 2017 (Foto: Pravda)

Odigrano je ukupno 100 partija u 10 kola sa velikim procentom odlučenih partija, čak 62%! Osvojene su i tri međunarodne šahovske norme. Miloš Roganović je osvojio svoju treću normu za velemajstora i time ispunio sve uslove za dobijanje ove najveće šahovske titule. Prvu normu za velemajstora je osvojio i crnogorski reprezentativac Luka Drašković. Milovan Ratković je ispunio sve uslove ali za titulu internacionalnog majstora. Poslednja kola obično nisu borbena ali to ne važi za ovaj turnir. Brzi remi je sklopljen samo u partiji Velikić – Čolović, a u svim ostalim partijama se igralo kao da je početak turnira. Prvu pobedu je zabeležio Roganović. U poslednjoj partiji on je i simbolično „overio“ titulu velemajstora pošto je kao beli bio bolji od velikana srpskog šaha, velemajstora Branka Damljanovića. Turnir je završio sa odličnih 8 poena iz 10 partija što je najbolji pojedinačni rezultat! U veoma bitnoj partiji koja bi mu donela intermajstorsku normu Nikola Potpara (Crna Gora) odbio je miroljubivu pobedu Borisa Markoje (Slovenija) da bi kasnije pretrpeo poraz. Za normu mu je trebala pobeda .Vuk Đorđević (Jelica PEP) je kako se turnir približavao kraju igrao sve bolje i bolje. Savladao je Bahadir Ozena iz Turske i tako popravio sveukupni utisak. Obrnuta situacija se dešavala sa Mihajlom Radovanovićem (Jelica PEP) koji je prvi deo turnira odigrao odlično ali ga je sustigao umor. Mihajlo je samo dva dana pre početka ovog turnira završio veoma naporan turnir u Gracu. juče je od njega bio bolji Alp Tuna (Turska). 

Borbene remije su sklopili Milan Draško (Crna Gora) – Marko Nenezić (Jelica PEP), Deniz Ozen (Turska) – Aleksandar Kovačević (Novosadski ŠK), Boban Bogosavljević (Jelica PEP) – Jadranko Plenča (Hrvatska) i Jovana Erić (Jelica PEP) – Milovan Ratković (Elemir).  Ivan Martić je ceo turnir ostajao među poslednjima. Ponovilo se to i ovo veče. Pružio je sjajan otpor Luki Drašković kome je pobeda bila neophodna da obezbedi normu. Odličnim finišom od 5 pobeda iz 5 poslednjih partija Luka Drašković je ispunio svoj cilj – velemajstorska norma!Posebno vredi istaći odličnu igru ženskog internacionalnog majstora Jovane Erić, članice ŠK „Jelica PEP“ koja je pružila jak otpor šahistima i osvojila 4 poena. Druga članica ŠK „Jelica PEP“ Adela Velikić je igrala ispod svojih očekivanja ali imajući u vidu da je pre podne provodila na Elektrotehničkom fakultetu koji studira, a posle podne igrala partije i po pet sati verujemo da je ovo samo prolazni rezultat koji će se brzo zaboraviti. Organizatori i pokrovitelj su najavili da će ovaj turnir postati tradicionalan  i da će i dalje voditi brigu o šahovskom usavršavanju i napredovanju najtalentovanijih mladih šahista Srbije. Uskoro se mogu očekivati i novi šahovski događaji.

Rezultati 10. kola

Pojedinačni učinak Tim A:

Pojedinačni ulinak Tim B:

Ekipni rezultat:

Ekipa A – Ekipa B      51:49 (13:7 u meč poenima)

Zvaničan veb sajt turnira – Večiti šah (www.perpetualcheck.com).

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA