Najnovije

POLICAJCI NEĆE U NOVE STANOVE: Od 121 stana na konkursu, 19 prijavljenih!

Iako su Vlada Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova obezbedili 121 stan po povoljnim cenama, za krov nad glavom u Zemun Polju prijavilo se svega 19 policajaca. Razlog za to su dnevnice i putni troškovi za one pripadnike MUP-a koji žive daleko od Beograda, što im predstavlja gotovo još jednu platu, pa nemaju interes da se presele u prestonicu, siže je saopštenja Sindikata policije i policijskih starešina (SPIPS).

Policija (Ilustracija: printskrin Jutjub)

"Sindikat policije i policijskih starešina je, ne prvi put, prijatno obradovan doslednim sprovođenjem inicijative usmerene na poboljšanje standarda zaposlenih u MUP R. Srbije. Radi se o 121 stanu za potrebe policije na lokaciji Kamendin u Beogradu, čiji je rok za internu raspodelu stanova bio 1. mart. Imponuje nam senzibilnost na dugogodišnje tragično stanje stambenog zbrinjavanja pripadnika policije kao i neposredni uticaj na efikasnu realizaciju ovog izuzetno značajnog pomaka u rešavanju stambenih problema naših kolega", navodi se u saopštenju SPIPS-a. Kako se naglašava, "istaknutu ulogu u operacionalizaciji osnovne ideje imaju predsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministar Nebojša Stefanović, državni sekretar MUP-a Milisav Miličković, sekretar MUP-a Milorad Todorović i načelnica Odeljenja za stambene poslove Dragana Jakšić".
"Za sada se samo 19 porodica prijavilo da želi da živi u Kamendinu. Ovakav iznenađujuće mali odziv (mada još nije kasno za dodatno prijavljivanje), je zbog nekoliko razloga. Kao što smo više puta naglašavali na našem sajtu namenjenom članstvu i javnosti, mnoge policajce, više od isplate plate, interesuje kada će biti isplata putnih troškova", ističe se uobraćanju. Dalje se navodi da "mnoge kolege ne žive na području na kome rade, tako da naplaćuju putne troškove od kuće do posla i obratno, a zapravo `vozna karta` im je službena legitimacija". "U proseku", precizira se u obraćanju, "reč je o 20-40.000 dinara mesečno što nije mnogo manje od iznosa same plate tih kolega". U Sindikatu zaključuju da bi se ovaj “bonus” na platu nastanjenjem u Kamendinu, naravno izgubio i "bio bi značajan udarac na kućni budžet". "S druge strane, mnogima ne odgovara ova lokacija koja je daleko od centra grada, zaboravljajući da bi mesečna rata kredita za stan u centru Beograda, verovatno nadmašivala njihovu platu", dodaje se u saooštenju".
U pismu se izražava optimizam i uverenje da će se, "posebno mlađe kolege koje imaju porodice", ipak opredeliti za stanove koji su po prvi put u ovom broju namenjeni policiji (i koje mogu da plate). Jer, ističe se dalje, "decenije su prošle od poslednjih većih raspodela stanova, a u međuvremenu je tek po koji srećnik u policiji došao do krova nad glavom".
Napominje se i da će od sredine ove godine početi da se rešavaju i slučajevi praznih i protivpravno zauzetih stanova MUP-a, posebno u Beogradu. "Koliko smo obavešteni, u toku je izrada podzakonskih akata u Ministarstvu građevine, tako da bi u drugoj polovini 2017. godine mogla da krene raspodela i ovih stanova kojih nije malo (možda i više nego onih u Kamendinu). Sigurni smo da su čelnici pomenutog ministarstva, itekako imali u vidu inicijativu oko početka rešavanja stambenih problema zaposlenih u MUP R. Srbije. Jer, to je život potvrdio, svaka ideja usmerena ka boljitku društva kao što je i ova, neminovno služi kao primer za unapređenje života u Srbiji. Zato, zahvalni smo na razumevanju i istinskom sagledavanju stambenih problema zaposlenih u policiji", zaključuje se u saopštenju. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA