Najnovije

Ko vodi srpski šah?

Pismo predsednika jednog šahovskog kluba o stanju u Šahovskom savezu Srbije prenosimo u celosti:

Ilustracija: Pixabay.com

Posle skandalozne "Skupštine" Šahovskog saveza Srbije 12.februara gde je grupa izvođača beskrupulozno falsifikovala ovlašćenja delegata Šahovskog saveza Centralne Srbije, Šahovskog saveza Kosova i Metohije i šah kluba Sveti Nikolaj iz Valjeva, Agencija za Privredne Registre (APR) je bez ikakve provere ispunjenosti uslova legalizovala kršenje zakona od strane jedne interesne grupe. U takvoj situaciji, pravo je vreme da se pozabavimo pitanjem ko zapravo vodi srpski šah.
Na vrhu piramide je Vladimir Šakotić iz Nikšića, kralj koji je prinuđen da svoje poteze vuče iz senke jer je trenutno pod trogodišnjom suspenzijom svetske šahovske federacije (FIDE) posle skandala sa uspostavljanjem lažne Evropske šahovske unije (ECU), odnosno fantomske firme registrovane u poreskom raju Delaveru, koja je služila za izvlačenje novca iz prave ECU. Šakotić je takođe pod krivičnom istragom u Crnoj Gori zbog mahinacija u vezi sa Evropskim juniorskim prvenstvom u Budvi 2013.godine kada je ogromne sume novca koje su pripadale Šahovskom savezu Crne Gore izvukao na svoju firmu "Centar za razvoj šaha" u Beogradu. Istovremeno, u Bugarskoj i Švajcarskoj se uz pomoć Interpola i odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala vodi istraga protiv Šakotića i njegovih saradnika zbog pronevere milionskog iznosa iz Bugarskog državnog budžeta na ime lažnih turnira. Inače, Šakotić je i tokom 90-ih, odlukom FIDE, bio suspendovan zbog lažiranja turnira.
Ispod kralja u piramidi su redovi pešaka. U Beogradu su glavni izvođači Ivan Marinković, Dejan Nestorović i Branko Tadić, koji su prošlog leta pod sumnjivim okolnostima preoteli Šahovski savez Beograda (ŠSB). Taj slučaj je trenutno pod arbitražom u Sportskom savezu Srbije, gde ova grupa uspešno odugovlači postupak. Kasnije se pridružuje Ivan Živković, sitni funkcioner u Beogradskom "Vodovodu". Sa njima sarađuje i Dragan Kotevski, dugogodišnji izvršni direktor ŠSB, koji je takođe preko Bugarske povezan sa Šakotićem, i koji je takođe bio suspendovan zbog lažiranja turnira.
Pre par nedelja i velemajstor Branko Tadić je pokazao svoje pravo lice, obrukavši "beogradske vrapce", kada je izbačen iz prestižne onlajn Pro Šahovske Lige, u kojoj učestvuju najbolji šahisti sveta, zbog varanja. U Centralnoj Srbiji je Šakotiću mnogo teže da pronađe saradnike, pa trenutno ima samo jednog pešaka u Paraćinu. Bivši načelnik opštine Paraćin za urbanizam, Saša Jevtić, je bio jedan od delegata koji su 12.februara falsifikovali ovlašćenje i zbog čega je Šahovski savez Centralne Srbije izrekao suspenziju i podneo krivičnu prijavu. Jevtić se savršeno uklapa u ovu grupu kao neko ko je pre desetak godina na sumnjivim turnirima ostvario iznenadne uspehe i postao majstor a zamalo i internacionalni majstor. U ovom pohodu se zaustavio tek kada su šahisti na internetu digli glas protiv prevare. Kosovo i Metohiju za Šakotića "pokriva" Dejan Marković, nastanjen u Nišu, koji je svoju poziciju u vojsci koristio kako bi na lažnim turnirima postao internacionalni majstor. U Vojvodini je ekipa već dobro uigrana. Predsednik Šahovskog Saveza Vojvodine Miroslav Kopanja i njegov generalni sekretar Danko Bokan godinama na ime nepostojećih turnira i projekata izvače novac iz pokrajinskog i novosadskog budžeta i prebacuju na svoje privatne firme, pre svega na "Kopi-Komerc" iz Kaća.  Na njihovu žalost, izgleda da će takvoj praksi doći kraj, jer pored brojnih krivičnih prijava, i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je poslao svoju budžetsku inspekciju da prečešlja poslovanje saveza. Tu je svoje mesto našao i Siniša Dražić, sposobni trgovac iz Novog Sada, koji je pod privremenom suspenzijom i istragom FIDE zbog lažiranja turnira. On je svoj grad i celu našu zemlju pretvorio u crnu mrlju na šahovskoj karti sveta, u tolikoj meri, da se Novi Sad pominjao u negativnom kontekstu i tokom nedavnog svetskog šampionata za žene. Da li će naše tužilaštvo, sudovi i ostali nadležni državni organi uspostaviti zakonitost u Šahovskom savezu Srbije, ili ćemo se još dugo pitati "Ko nam to vodi srpski šah"? Izvor: serbiachess.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA