Najnovije

TENZIJE RASTU! KIPAR UPOZORAVA: Turska je postala piratska zemlja na Mediteranu!

Kipar je odobrio licencu italijanskoj kompaniji Eni i francuskoj Total za hidrougljenična istraživanja na toj lokaciji, prenosi AP.

S-400, Tajip erdogan (Foto: ria.ru/tccb.gov.tr)

Moguće je da je Turska ukrala tehničke podatke koji su joj omogućili da pošalje brod za eksploataciju nafte na određeno mesto u vodama južno od Kipra, na koje su pravo prethodno dobile energetske kompanije Eni i Total, saopštio je danas portparol kiparske vlade Kirjakos Kušos.

On je napomenuo da kiparske vlasti nemaju definitivan dokaz za takvu tvrdnju, ali da veruju da su u ruke Turske dospeli podaci koji su je doveli do određene lokacije za eksploataciju nafte.

Te dve kompanije imaju dozvolu da sprovode eksploataciju u sedam od 13 blokova koji čine ekskluzivnu ekonomsku zonu Kipra.

- Ima informacija, koje su verovatno tačne, da je Turska ukrala planove i analize od određene kompanije, koja ju je dovela do određene tačke - naveo je Kušos, dodajući da ne želi da sugeriše da je jedna od kompanija dobrovoljno dala podatke.

On je ponovio da Turska nastavlja da krši međunarodno pravo nelegalnim bušenjem u vodama Kipra.

- Nažalost, Turska je postala piratska zemlja na istoku Mediterana - rekao je Kušos.

Ovo je četvrta lokacija u kiparskoj ekskluzivnoj zoni u kojoj Turska pokušava da sprovede eksploataciju od jula. Turska šalje ratne brodove kao pratnju brodovima za eksploataciju na mesta bušenja na istoku i zapadu Kipra.

Ubijen blizak saradnik generala Sulejmanija! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA