Najnovije

POČELO OTKRIVANJE IMENA IZ TUŽBE PROTIV EPSTINA: Među njima su i Bil Klinton i princ Endru

Jedna od žena koje su podnele tužbu u svom iskazu je rekla da je Epstin "jedan put rekao da ih Klinton voli mlade, misleći na devojke".

Žena koja tvrdi da ju je preminuli američki biznismen DŽefri Epstin podvodio i seksualno zlostavljao rekla je i da je britanski princ Endru stavio ruku na njene grudi u Epstinovoj kući na Menhetnu 2001, navodi se u sudskim dokumentima iz građanske tužbe koja je otpečaćena u sredu.

Incident, koji je ranije prijavljen, a koji je princ Endru negirao, bio je među detaljima otkrivenim u gomili ranije redigovanih dokumenata, otpečaćenim prema sudskom nalogu od 18. decembra.

U objavljenim dokumenatima spominju se i bivši američki predsednici Bil Klinton i Donald Tramp, iako u njima nijedan nije optužen za bilo šta protivzakonito.

Od više od 100 imenovanih ljudi, neki su optuženi za nedela, dok drugi u sudskim spisima iznose optužbe ili su potencijalni svedoci.

Jedan dokument uključivao je izjavu Johane Sjoberg, koju je Gislejn Maksvel, Epsitnova saradnica i bivša devojka, navodno dovela kako bi imala seksualne odnose sa kontroverznim milijarderom.

Sjoberg je u svom iskazu rekla da je Epstin "jedan put rekao da ih Klinton voli mlade, misleći na devojke".

Klintonov portparol je 2019. godine izjavio da je nekadašnji predsednik sa Epstionom nije video duže od decenije, kao i da u trenutku kada su bili u kontaktu nije znao ništa o njegovim protivzakonitim aktivnostima.

Klinton je tokom svog prvog predsedničkog mandata imao poznatu 18-mesečnu aferu sa Monikom Levinski, njegovom tada 22-godišnjom pripravnicom. Klinton je tada imao 49 godina.

Epstinova mreža
Epstin se družio sa uticajnim ljudima sa Volstrita, članovima kraljevske porodice i poznatim ličnostima pre nego što je 2008. priznao krivicu za podvođenje maloletnice.

Oduzeo je sebi život 2019. u 66. godini, dok je čekao suđenje po federalnoj optužbi za trgovinu ljudima.

Desetine žena optužilo je Epstina da ih je prisiljavao da pružaju seksualne usluge njemu i njegovim gostima na njegovom privatnom karipskom ostrvu i u kućama u NJujorku, Floridi i u Novom Meksiku.

Imena više od 150 ljudi pomenutih u tužbi Virdžinije Žifre, jedne od Epstinovih najistaknutijih tužiteljki, godinama su bila zapečaćena sve dok savezni sudija prošlog meseca nije odlučio da ne postoji zakonsko opravdanje za to.

U izjavi, Žifre je rekla da je imala seks sa nekoliko istaknutih političara i finansijskih lidera, uključujući milijardera američkog biznismena Toma Prikera.

Priker nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. Žifre nije rekla da li je u to vreme bila maloletna, niti da li je seks bio bez pristanka.

Činilo se da optužba protiv Prikera ranije nije bila prijavljena.

U svom iskazu, ona je takođe rekla da je imala seks sa drugim istaknutim ličnostima koje su ranije negirale njene navode, uključujući vlasnika hedž fondova Glena Dabina, bivšeg američkog senatora DŽordža Mičela i bivšeg guvernera Novog Meksika Bila Ričardsona.

U odvojenom iskazu, Sjoberg koja je takođe tužila Epstina, rekla je da je princ Endru stavio ruku na njene grudi kako bi pozirao za fotografiju sa njom, Žifre i Maksvel.

Sjoberg je rekla da se na fotografiji nalazi i lutka na kojoj je pisalo "Princ Endrju".

Endrjuu je oduzeta većina kraljevskih titula zbog povezanosti sa Epstinom. On je prošle godine postigao nagodbu po građanskoj parnicu sa Žifre za nepoznatu sumu i negirao je da je počinio prekršaj.

Spisak proizilazi iz davno rešene tužbe za klevetu koju je Žifre podnela protiv Maksvel.

Maksvel, ćerka britanskog medijskog mogula Roberta Maksvela, služi 20-godišnju zatvorsku kaznu zbog regrutovanja maloletnih devojaka za Epstina. Ona je podnela žalbu na presudu.

Žifre je optužila Maksvel da ju je regrutovala kada je bila maloletna da bi je Epstin zlostavljao.

Američki sudija Loreta Preska, koja nadgleda slučaj, odlučila je da neka imena ostanu poverljiva, uključujući i osobe koje su bili maloletne kada ih je Epstin zlostavljao.

Prema navodima britanskih medija, tužba Žifre protiv Maksvel datira iz 2016. i rešena je godinu dana kasnije. Ipak, list "Majami Herald" tada započinje pravni postupak kako bi pristupio dokumentima i istražio Epstinovu mrežu.

Brojni dokumenti u ovom slučaju su objavljeni u javnosti 2019, nekoliko dana pre nego što se Epstin obesio u zatvoru dok je čekao suđenje zbog optužbi za seksualnu trgovinu.

Maksvel i Epstin su bili par početkom 1990-ih pre nego što su skoro tri decenije bili poslovni saradnici i saučesnici u seksualnim zločinima.

Epstin, finansijer sa moćnom mrežom u SAD i inostranstvu, i sam je optužen za silovanje mladih devojaka, ali je njegovo samoubistvo vešanjem u njujorškom zatvoru u avgustu 2019. zaustavilo krivično gonjenje.

CIA OPERATIVAC: Ukrajinski generali bi da se povuku, Zelenski im ne da

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA