Najnovije

TASS: Srpski S-300 spreman za isporuku! I to nije sve!

Rusija spremna da nam S-300 isporuči po posebnim uslovima, znatno povoljnijim od tržišnih, javlja novinska agencija Tass koja prenosi stavove Kremlja i dodaje da će i Belorusija u 2018. pomoći srpsku vojsku isporukom migova 29 i dva diviziona PVO sistema buk M2 sa 12 raketnih lansirnih rampi.

Raketni kompleks S-300 (Foto: defence.ru, Pravda)

Rusija i njen predsednik Vladimir Vladimirovič Putin spremni su da Vojsci Srbije isporuče zenitni raketni sistem S-300 po posebnim uslovima, znatno povoljnijim od tržišnih, potvrdila je tokom vaskršnjih praznika potvrdila je ruska državna novinska agencija Tass. Ova agencija, koja prenosi zvanične stavove Kremlja, javlja i da će Belorusija i njen lider Aleksandar Lukašenko u 2018. našim oružanim snagama isporučiti osam potpuno modernizovanih migova 29, ali i dva diviziona PVO sistema buk M2 sa 12 raketnih lansirnih rampi. Tako će Vojska Srbija, piše Tas, do kraja sledeće godine raspolagati najmoćnijim vojnim arsenalom na Zapadnom Balkanu - imaće 14 modernizovanih migova 29, po 30 tenkova T-72 i oklopnih vozila BRDM-2, kao i dva diviziona buk M2.

Efikasno oružje

Ruska agencija podseća da je premijer Aleksandar Vučić prilikom poslednje posete predsedniku Putinu rekao da je sistem S-300 isuviše skup za Srbiju. Ipak, kako navodi Tas, Rusija je izrazila želju da pomogne kroz konkretne sporazume i u aranžmanu koji ne bi podrazumevao tržišne uslove. "Potpredsednik Vlade Dmitrij Rogozin izjavio je da će Rusija razmotriti tehničke detalje srpskog zahteva za kupovinu oružja i raketnog sistema S-300. Rusija se ne meša u bezbednosna pitanja Srbije, koja ima pravo na visoko efikasno oružje. Jedna od glavnih tema tokom Vučićeve posete 27. marta ove godine bila je vojnotehnička saradnja i kupovina raketnih sistema", prenosi Tass.
Ruski novinari podsećaju i da je Moskva već poklonila Srbiji vrednu vojnu opremu. "Rusija je donirala šest migova 29, čija se puna upotreba u Vojsci Srbije očekuje ove godine. Srbija dobija i po 30 modernizovanih tenkova T-72 i oklopnih vozila BRDM-2 (...) Razgovaralo se i o sistemima buk M1 i buk M2, kao i o raketnom kompleksu Tunguska. Srbiji je pomoć obećala i Belorusija: Minsk u 2018. Beograd snabdeva sa osam aviona mig 29 i dva diviziona raketnog kompleksa buk sa 12 lansirnih rampi", prenosi Tass, podsećajući da Beograd već ima i potpisan ugovor o nabavci devet borbenih "erbas" helikoptera H145M. Dmitrij Peskov, Putinov portparol, potvrdio je juče pisanje Tassa i rekao da se o vojnotehničkoj saradnji Srbije i Rusije razgovara na najvišem državnom nivou. "Pitanje vojnotehničke saradnje spada u kategoriju vrlo osetljivih pitanja. Ta saradnja se nalazi na agendi kontakata na visokom i najvišem nivou", istakao je Peskov.

Jačanje odbrane

I dok niko od domaćih zvaničnika nije juče hteo da komentariše pisanje Tassa, direktor Instituta za međunarodnu bezbednost Orhan Dragaš naglašava da Srbija mora da obnovi vojsku. "To se, pre svega, odnosi na letačku flotu i ozbiljno naoružanje i raketne sisteme. To je nužno u periodu sve ozbiljnijih pretnji od terorizma, kao i u vreme kada komšije zveckaju oružjem. Srbija je dužna da zaštiti građane, ali i da pruži neophodnu zaštitu Srbima na Kosovu, BiH i Hrvatskoj...", zaključuje Dragaš. Verovatno baš u pokušaju da poremete ovaj dogovor Srbije i Rusije, prethodnih dana je iz Hrvatske "progurana" informacija da je Rusija, za vreme rata koji se vodio na teritoriji Hvatske, isporučila Zagrebu S-300, o čemu više možete da pročitate OVDE.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA