Najnovije

Danas će se ostvariti ona "bole me zglobovi, menjaće se vreme": Ali, to nije najgore, ima mnogo gorih simptoma!

Vrtoglavica, umor, pospanost, bolovi u zglobovima, migrene… ove i slične tegobe karakteristične su za meteoropate, koji reaguju na promene vremena kakve su poslednjih dana zahvatile Srbiju, a drastične se tek očekuju.

Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Sa više od 20 stepeni Celzijusovih, koliko je u Srbiji zabeleženo tokom vikenda, za samo par dana temperature su pale na tek nekoliko podeljaka iznad nule.
Ovakve vremenske oscilacije kod mnogih mogu da izazovu zdravstvene tegobe, naročito kod hroničnih bolesnika, ali i svih onih kojima je zdravlje “načeto”. Ni potpuno zdravi nisu pošteđeni.
– Do skora nismo ni znali da vreme može da utiče na naš organizam, međutim sve je više saznaja o tome. Naročito je taj uticaj izražen kod hroničnih bolesnika, kod onih pacijenata koji pate od kardiovaskularnih, plućnih, psihijatrijskih i drugih bolesti – objašnjava  dr Branka Grujić lekar opšte prakse iz Doma zdravlja Zvezdara, Beograd.
Bronhitis, čir na želucu i infarkt su samo neke od zdravstvenih tegoba koje izazivaju vremenske prilike. Učestala i nagla promena temperature, vazdušnog pritiska i nivoa vlage mogu da objasne mnoge tegobe pa i depresiju.
Kao objašnjava dr Grujić, kada su temperature niže, krvni sudovi se manje šire, što dovodi do slabije prokvljenosti organizma i može dovesti do tegoba kao što su vrtoglavica, umor i pospanost.
– Organizam se zbog slabije prokrvljenosti manje hrani kiseonikom, i dolazi do sličnih tegoba kao kod anemije. Te promene mogu biti i lokalne, kao što su bolovi u zglobovima – svi zamo da starije osobe često kažu “bole me kolena, menjaće se vreme”. Kao i drugi hronični bolesnici, i reumatičari mogu da reaguju na promene vremena – kaže dr Grujić.
Da bi se zaštitili od pojava tegoba izazvanih promenom vremena, objašnjava dr Grujić, potrebno je toplije oblačenje, kao i smanjenje fizičke aktivnosti.
– Hronični bolesnici bi trebalo da se primire na nekoliko dana, dok se ne prilagode promeni vremena. Kroz nekoliko dana će tegobe proći, i u tom periodu treba da izbegavaju i šetnje, a naročito teže fizičke poslove. Oni koji pate od visokog pritiska svakako ne bi trebalo da jedu masnu ili slanu hranu. Osim toga ishranu ne morate posbno da prilagodite zbog promene vremena, ali svakako ne treba ni da preopteretite organizam. Znači lagani obroci, u manjim količinama – naglašava dr Grujić.
Tokom toplih i sunčanih dana ljudi se obično bolje osećaju, za razliku od tmurnog i hladnog vremena kada obično dolazi do promene raspoloženja.
– Zbog toga su psihijatrijski bolesnici podložni reagovanju na promenu vremena. Tmurno vreme kod njih može da izazove depresiju, osećaj nihilizma, bezvoljnosti, dok sunčani dani obično donose i znatno bolje raspoloženje – objašnjava dr Branka Grujić.
Šta kafa čini vašoj jetri pogledajte OVDE.
Izvor: Blic, Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA