Najnovije

IZBORI U FRANCUSKOJ: Le Penova i Makron nezvanično vode u prvom krugu, izlaznost 69,42 odsto

Pariz -- Do 17 sati u prvom krugu glasanja na predsedničkim izborima u Francuskoj, na birališta je izašlo 69,42 odsto glasača, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izbori u Francuskoj (Foto: Sinhua)

Navedeno je da je ova izlaznost malo manja od one ostvarene na prethodnim izborima 2012. kada je u istom periodu glasalo 70,59 odsto birača. Na predsedničkim izborima održanim 2007. izlaznost je do 17 sati bila 73,87 odsto, a 2002. je iznosila 58,45 odsto.
Francuzi su jutros započeli glasanje na predsedničkim izborima, na kojima treba da se opredele između 11 kandidata. Birališta su otvorena u 8.00 sati, a biće zatvorena u 20.00 sati, kada se očekuju i prvi preliminarni rezultati. 
Izbori se održavaju u vreme vanrednog stanja u Francuskoj i u senci nedavnog napada na policiju u Parizu. 
Posle napada u centru Pariza u četvrtak, u kojem je ubijen jedan, a ranjena dvojica policajca, a i usled pretnje islamskog ekstremizma posle napada u protekle dve godine, kada je nastradalo više od 230 ljudi, glasanje se održava pod izuzetno jakim merama bezbednosti sa više od 50.000 policajaca i vojnika. 
Prema podacima izlaznih anketa Emanuel Makron i Marin le Pen vode u prvom krugu predsedničkih izbora u evropskom delu Francuske. Međutim, krajnje krajnje levičarski kandidat Žan-Lik Melanšon vodi u francuskim prekomorskim teritorijama.
Pročitajte OVDE i od kog se francuskog predsedničkog kandidata EU više pribojava nego Le Penove? Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA