Najnovije

NE POMAŽU NI STUDENTSKI PROTESTI: Zatvara se Sorošev univerzitet (VIDEO)

Soroša i njegove NVO treba očistiti iz Mađarske, jer guraju globalni krupni kapital i političku korektnost u zemlju – izjavio je Silard Nemet.

DŽordž Soroš (Foto: Sinhua)

Mađarska je usvojila novi zakon koji bi mogao da protera iz zemlje univerzitet koji finansira DŽordž Soroš. Na tu odluke ne utiču ni protesti studenata u Budimpešti koji se protive zakonu. Centralni evropski univerzitet (CEU), koji je osnovao američkimilijarder jevrejskog porekla 1991. godine, je jedini međunarodni univerzitetu zemlji bez inostranefilijale. Novi zakon ovisokomobrazovanju,zahteva dainstitucijeosnovanestraniminvesticijamamoraju da imaju studente i u matičnoj zemlji. Predlog zakona takođe navodi da nekimuniverzitetimamože biti zabranjenoizdavanja stranih diploma mađarskim stanovnicima. Vlada kaže da je zakon napisanda odgovori na administrativne nedostatke stranihuniverziteta. Prošle nedelje, premijer Viktor Orban optužio je CEU za kršenje propisa u postupku dodele diploma. Univerzitet jenegirao te optužbe.
Nakon vladinogglasanja, Soroševomuniverzitetuneće biti dozvoljeno da upisujenove studente od 1. januara 2018. godine, osim ako CEU neotvorinovi kampus u Americi ili se ne postigne dogovor između Sjedinjenih Američkih Država, državeNJujork i Mađarske vladedo kraja septembra. Potpredsednik Fides partije, Silard Nemet, izjavio je u januaru da Sorošai njegove NVO treba „očistiti”iz Mađarske, jer "guraju globalnikrupni kapital i političku korektnost" u zemlju. Pre nekoliko dana, hiljade studenataCEU i njihovihpristalica izašlo je na ulice glavnog grada u znak protesta zbog predloženog zakona oobrazovanju, ali to ne utiče na odluku vlade. Univerzitet, koja trenutno ima 1.400 upisanihstudenata, kaže da zakon posebno cilja njihovuoperativnu strukturu i da je "diskriminatorski". - Bilo koja zakonodavna promena koje bi prisililaCEU da prestanesa radom u Budimpešti će oštetiti Mađarski akademski život i negativno uticati na odnoseMađarske vladesa susedima, partnerima u EU i sa Sjedinjenim Američkim Državama -rekao je predsednik CEU-aMajkl Ignjatijev, prenosi RT. Čak i ako se stvar reši u narednih šest meseci, nesigurna budućnost je u suštini "smrtna kazna" za univerzitet, jerće se retko ko odlučiti da se zaposli ili upiše na fakultet za koji se ne zna da li će više postojati. Novoizabrani predsednik Nemačke, Frank-Valter Štajnmajer, održao jestrastven govor o zaštiti "dragocenognasleđa" Evropske unijeposlanicima Evropskog parlamenta u Strazburu. Tom prilikom on je stao na stranu ovoguniverziteta.
-Evropa ne sme da ćuti ako jecivilnomdruštvu, pačak i nauci, kao što se dogodilo Centralno-evropskom univerzitetu u Budimpešti, oduzet vazduh koji diše - rekao je Štajnmajer. Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA