Najnovije

KOD NJEGA NEMA "BOTOVA": Putin ukida anonimnost na Internetu!

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim je planirano ukidanje anonimnosti na internetu do 2030. godine, ali i posebna kontrola sredstava informisanja na internetu.

Vladimir Putin (Foto: Kremlin.ru)

U aktu koji je objavljen na zvaničnom sajtu Kremlja pod nazivom Ukaz predsednika Rusije broj 203. "O strategiji razvoja informatičkog društva u Ruskoj federaciji od 2017. do 2030." stoji kako je "neophodno razviti mehanizme partnerstva" da bi se na osnovu njih "razvili sistemi poverenja", koji isključuju anonimnost i neodgovornost korisnika, kao i izbegavanje kazni za "prekršioce zakona na internetu". Prema tom ukazu, neophodno je sačuvati privatnost i bezbednost korisnika interneta.
Pored toga, u Putinovom ukazu stoji da je država "dužna da brani svoju ekonomsku, državnu, informacionu i tehnološku politiku na svetskoj mreži".
Putin je ovaj ukaz potpisao 10. maja, a on određuje informacionu politiku Rusije u narednih 13 godina.
Prema Putinovom ukazu, prioritet pri upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija su "tradicionalne ruske duhovno-moralne vrednosti" i pridržavanje etičkih standarda.
Ukaz se odnosi na sve medije koji rade na internetu, ali i na društvene mreže. Mediji, ali i društvene mreže i drugi informativni sajtovi, imaju šest meseci da se prilagode ukazu kako bi se "formirala informaciono prostranstvo u Rusiji koje uzima u obzir potrebe građana i društva da budu kvalitetno i pouzdano informisani".
Predviđeno je i formiranje posebnog sistema monitoringa koji bi nadzirao vezu Rusije sa svetskom mrežom, kao i posebnog sistema koji bi obezbeđivao nezavisnost ruskog interneta.
Kao cilj strategije naveden je i "razvoj nacionalne digitalne ekonomije" i "obezbeđivanje nacionalnih interesa". U ovom dokumentu navedeno je i da je jedan od osnovnih principa "sloboda izbora i pravo građana na pristup informacijama".
Posle usvajanja ovog ukaza, sledi izrada brojnih zakonskih rešenja koja bi omogućila njegovo sprovođenje i trebalo bi da budu završeni ove godine.

Borba protiv hakera

Do 1. oktobra državni organi treba da razrade i mere koje će omogućiti "državnim organima da pređu na ruska sredstva za šifrovanje". Pored toga, predviđeno je i da budu donete posebne mere za zaštitu ruske internet infrastrukture od napada hakera. Pročitajte OVDE kako je Marija Zaharova brutalno izvređala Amerikance, ali sa razlogom. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin igra hokej...
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA