Najnovije

Evo šta je inicijator za ukidanje Darvinove teorije, poručio svojim protivnicima

Doktor Radmilo Rončević, penzionisani hirurg i inicijator peticije za reviziju programa biologije u delu koji se odnosi na teoriju evolucije, u pisanoj izjavi za javnost odgovorio je kritičarima koji su se prethodnih dana bavili njegovom inicijativom.

Čarls Darvin (Foto: Jutjub)

Negodujući pre svega zbog toga što se peticijom nisu bavili oni kojima je bila upućena, a kritike okarakterisao kao "sve bolje od boljeg, naučnije od naučnijeg".
Peticiju je, kako kaže, uputio prevashodno Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, čiji je ministar rekao da se njegov resor tim predlogom neće baviti, te poručio da se bilo koja naučna istina ili nova teorija, a naročito one koje su od svetskog značaja ne mogu uvoditi tek tako bez međunarodne potvrde.
Stav SANU Rončević, kaže, još čeka, istovremeno podseća akademike kako je svojevremeno prošao u javnosti njihov Memorandum, a Odbor SANU je, inače, u obraćanju javnosti povodom peticije upitao: "Da li neko zaista veruje da se peticijama ili argumentom broja potpisa može pristupiti problemu koji karakteriše dugotrajna suprotstavljenost dva teško pomirljiva diskursa."
I stav Senata Univerziteta u Beogradu za Rončevića je diskutabilan, jer, kako kaže, bez analize i argumenata sadržaja peticije oni su "manirom nasleđenim iz vremena jednoumlja" činjenice proglasili netačnim, proizvoljnim zaključcima, koji ne zaslužuju nikakvu pažnju.
Etički komitet Srpskog lekarskog društva doktor Rončević kritikuje zbog "boljševičkog ideološkog zaključka" kojim je peticiju okarakterisao kao versko-ideološki pamflet uperen protiv same nauke.
Grupu profesora Bogoslovskog fakulteta, kojoj ironično spočitava "zavidne naučne rezultate", Rončević kritikuje zato što, kako kaže, ne dozvoljava pojedincima ili grupi da kritikuju teorije evolucije dok sami ne objave svoju teoriju, koju će odobriti naučna zajednica.
"Ta grupa 'mudro' upućuje svakog od potpisnika peticije da ima priliku da priložnim naučnim radom i na osnovu 'mnoštva dokaza', koje su naveli na dve štampane strane, stvore osnove za novu teoriju, koja će, ukoliko stekne odobrenje naučne zajednice, zameniti teoriju evolucije", ističe autor peticije u saopštenju za javnost.
Sve bolje od boljeg, naučnije od naučnijeg, zaključuje Rončević, koji odgovore očekuje još od Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Skupštine Srbije, senata univerziteta u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.
Istovremeno, primećuje da ga burna reakcija u javnosti na peticiju koju je predložio uverava da postoji veliko interesovanje u našoj zemlji da se sazna prava istina šta je teorija evolucije, ali ocenjuje da niko od navedenih kritičara nije ni pokušao da upozna javnost sa iznetim činjenicama u peticiji, da ih analizira ili ih argumentovano ospori.
Kako navodi, autori jednog od saopštenja povodom njegove inicijative naveli su, između ostalog, da o evoluciji mora više da se razgovara, da se zablude iznose na videlo i da građani steknu potpuniju predstavu o tome šta jeste, a šta nije teorija evolucije.
"Ja sam upravo to i tražio, samo mnogo pismenije", zaključuje Rončević.
Pročitajte OVDE šta profesori Bogoslovskog fakulteta kategorički tvrde i "principijelno odbacuju"? Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dokumentarac "Strahote darvinizma"
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA