Najnovije

UDAR NA SRBIJU: EU traži da uvedemo sankcije protiv Rusije!

BRISEL - Srbija treba da nastavi sa unutrašnjim reformama i da uskladi spoljnu politiku sa Evropskom unijom, uključujući i stav prema Rusiji, navedeno je u prvoj verziji nacrta rezolucije o Srbiji koju je pripremio izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister.
Evropska Unija (Foto: 10for10.eu)

Evropska Unija (Foto: 10for10.eu)

"Parlament pozdravlja posvećenost vlade Srbije evropskim integracijama i aktivnom sprovođenju društveno-ekonomskih reformi", kaže se u dokumentu koji će se kasnije ovog meseca naći pred članovima Spoljnopolitičkog komiteta EP. U nacrtu rezolucije se ukazuje da je temeljna primena usvojenih reformskih zakona ključni indikator uspeha procesa integracija i da je neophodan dalji napredak na reformi pravosuđa kako bi što pre bila otvorena poglavlja 23 i 24 pregovaračkog procesa koja se odnose na vladavinu prava. "Pozivamo Srbiju da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, uključujući i politiku prema Rusiji, uz žaljenje što se Srbija nije pridružila restriktivnim merama prema Rusiji", piše u nacrtu. Kada je reč o dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Mekalisterov nacrt konstauje da je ovaj proceš tokom prošle godine bio usporen, zbog izbora u Srbiji i na Kosovu, uz poziv da se dijalog na visokom političkom nivou što pre nastavi. "Podvlačimo da pregovarački okvir zahteva napredak u procesu normalizacije pod poglavljem 35 paralelno sa napretkom ostalih poglavlja, kao i da poglavlje 35 treba otvoriti među prvima", stoji u dokumentu. Mekalister je pohvalio Srbiju zbog unapređenja regionalnih odnosa i u tom smislu posebno pomenuo posetu albanskog premijera Edija Rame Beogradu u novembru ove godine. Srbija se takođe pohvaljuje zbog usvajanja Strategije protiv diskriminacije i uspešnog održavanja Parade ponosa u septembru. Kada je reč o borbi protiv korupcije, uz pohvale zbog pokretanja nekoliko procesa korupcije na visokom nivou, kaže se da je neophodan značajan napor da se pravni okvir u potpunosti primeni, uz dodeljivanje adekvatnih resursa antikorupcionim telima. "Curenje podataka iz istraga u medije su izvor ozbiljne zabrinutosti zbog kršenja pretpostavke o nevinosti i treba da budu istraženo u skladu sa zakonom", piše u nacrtu. Zabrinutost se izražava i zbog pogoršanja uslova za puno izražavanje slobode mišljenja u Srbiji i pretnji novinarima, uz zahtev da se vlasnički odnosi u medijima učine transparentnim.
Pročitajte još:Pogledajte kakvu je poruku Putin poslao Kijevu na Božić (FOTO)
Nacrt rezolucije sadrži i kritiku na račun člana 234 Krivičnog zakonika koji se odnosi na zloupotrebu službenog položaja, uz upozorenje da ovaj član i dalje dozvoljava suviše široku interpretaciju. Na kraju, Srbija se poziva da što pre uskladi svoju energetsku politiku sa evropskim pravilima i da što pre pristupi rekonstrukciji Srbijagasa kako bi se omogućila konkurentnost u ovom sektoru. Mekalister će nacrt predstaviti članovima Spoljnopolitičkog komiteta 19. januara, a on će, nakon dva kruga rasprave i podnošenja amandmana, u konačnom obliku biti usvojen na plenarnom zasedanju u martu. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA