Najnovije

MIGRANTI LETE SA BEOGRADSKIH ULICA: Nema više širenja po centru srpske prestonice!

Posle Šida, počelo je i razmeštanje više od hiljadu migranata koji su mesecima u centru Beograda.

Migranti u protestnoj šetnji u Beogradu (Foto: Jutjub)

Prvi autobusi otišli su u Adaševce. U prihvatnom centru u Šidu prema podacima Komesarijata za izbeglice, ostale su samo porodice s decom, ukupno oko 300 ljudi.
Komesarijat za izbeglice tvrdi da su u centrima za azil obezbeđena mesta za oko 1.000 migranata koji borave na beogradskim ulicama. Razgovarali su, kažu, i sa nevladinim organizacijama koje pomažu na terenu i sa samim migrantima.
"Mi smo njima rekli gde ima mesta koji su to centri. Konkretno pričamo o Sjenici, Obrenovcu, u Krnjaču ćemo smeštati najčešće decu, imamo mesta u Adaševcima, Somboru, Kikindi i u još nekim centrima. Migranti znaju gde ima mesta, već su počeli da se prijavljuju i danas su dva autobusa otišla za Adaševce", kaže Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice i migracije.
U Obrenovcu je ponuđen smeštaj za oko 250 migranata. Mesta za po 150 njih ima u Sjenici i Adaševcima. U Somboru je prazno oko 100 kreveta, koliko i u Kikindi. Koliko je mesta u ostalim centrima, nema informacija.
"Mi sutra treba da imamo sastanak koji treba da definiše aktivnosti zajedno sa svim relevantnim službama u Gradu Beogradu gde bismo napravili i konkretan plan i mi očekujemo u narednih mesec dana da bude privedena kraju akcija pomoći migrantima, da budu smešteni u prihvatne centre", kaže Nenad Ivanišević, iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Da ne bi bilo problema sa lokalnim stanovništvom, broj migranata ne sme biti veći od pet odsto u odnosu na broj stanovnika, opominju u Centru za pomoć tražiocima azila. Ako je država voljna da reši problem, kažu, ni migranti se neće opirati premeštaju.
"Ako vi imate dovoljno kapaciteta, adekvatnu stručnu pomoć, ako ljudima objasnite sve to, ako im priđete na jedan korektan način, vi zadobijete poverenje i tu većih problema nema. Mi ne smemo ni ad hok da preduzimamo mere da sada na protest građana premeštamo migrante iz jednog mesta u drugo jer to nije plan. Mi moramo da imamo plan i građani moraju o tome pravilno da budu informisani", kaže Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila.
Migranti koji budu ušli u centre ući će i u azilnu proceduru. Samim tim, kažu u Komesarijatu za izbeglice, imaće obezbeđenu hranu, smeštaj, medicinsku negu i zaštitu koja im po zakonu pripada.
Pročitajte OVDE i da li će se izbeglice trajno naseliti u Srbiji? Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Migranti u protestnoj šetnji u Beogradu.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA