Najnovije

Zašto je tužba Srbije protiv NATO osuđena na propast?

Grupa lekara i advokata koja namerava da tuži NATO zbog bombardovanja Srbije, nema nikakve šanse da dobije proces.

Bombardovanje Kosova (Foto: Jutjub)

Tih šansi nema bez temeljnih istraživanja na koja se pozivaju.
Specijalni tim, kako se nazivaju, namerava da dokaže vezu između porasta najtežih, prvenstveno kancerogenih bolesti, i korišćenja osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja.
Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, kaže da o uticaju osiromašenog uranijuma na zdravlje odgovor treba da daju eksperti koji se bave zračenjem, a ne ad hok formirane grupe. 
- To iziskuje jedno veoma opsežno istraživanje i zauzimanje stručnog stava koje nema veze sa politikom. Što se tiče NATO bombardovanja, tona i tona bombi koje su bačene na Srbiju, to je najveća civilizacijska bruka onih koji su to učinili bez odluke Saveta bezbednosti UN. Da li bi bilo pošteno da dobijemo odštetu? Bilo bi. Ali mislim da postupke treba pokretati onda kada se stvore preduslovi da taj odgovor bude pozitivan, a ne samo da kao Kalimero govorimo "nepravda" - ističe Đukić Dejanović. 
Sličnog mišljenja je i advokat Goran Petronijević, koji smatra da bi iza opsežnog istraživanja o uticaju osiromašenog uranijuma, ali i drugih bombi koje su padale na Srbiju tokom bombardovanja, trebalo da stane država i njene institucije. 
- Sigurno je da je upotrebljena velika količina osiromašenog uranijuma, da on ima određena štetna dejstva, mnogi stručnjaci govore da su i pogubna. Neka uzročno posledična veza između određenih oboljenja i osiromašenog uranijuma postoji, ali kakva i u kojoj meri, odgovor mora da da nauka. Država je kriva što eksperti nisu još uvek dali odgovor na to pitanje, jer ozbiljno, opsežno istraživanje, košta. A njega bi morala da finansira država - izričit je Petronijević. Posebno pitanje je, dodaje, zašto to ona do sada nije učinila. 
- Zbog čega se institucije stide? Čega se plaše? Da li su pod pritiskom ili su poklekle usled nekih drugih okolnosti, to ne znam. Moguće da je zbog planova o budućim evrointegracijama, pa ne bi trebalo govoriti o tome jer narod dodatno podbunjuje protiv NATO-a - ističe Petronijević. 
Kao advokat, dodaje da bi u proces protiv NATO bilo sigurnije ući sa gotovim istraživanjem, nego ga raditi u hodu dok traje proces.
Pročitajte OVDE i kakvo to naoružanje uskoro stiže, a tvrdi Miroslav Lazanski?
Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Jezive slike bombardovanja svima koju su ga doživeli i preživeli, ostaće zauvek u sećanju.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA