Najnovije

BESNI RAT PUTINA I MILA: Ko će izdržati duže?

Na prvi pogled je možda čudno, ali definitivno postoji "rat" između Crne Gore i Rusije. Počelo je ulaskom Crnogoraca u NATO alijansu, a gde će biti kraj, to još niko ne zna.

Milo Đukanović (Foto: Sinhua)

Korak dalje u lošim odnosima Mila Đukanovića i Vladimira Putina otišla je Crna Gora formiranjem liste "persone non grata" i na njoj se nalazi 149 ruskih i ukrajinskih državljana, koji su učestvovali ili su podržavali "agresiju na Ukrajinu i nasilnu aneksiju Krima". Na poslednjoj crnoj listi nalaze se i potpredsednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin, generalni sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev i predsednik Čečenije Ramzan Kadirov, ali i zamenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak i tajkun Konstantin Malofejev.
To je, reklo bi se, osveta Putinu zato što je njegova administracija zabranila ulazak u zemlju premijeru Dušku Markoviću, predsedniku Skupštine Ivanu Brajoviću i lideru DPS-a Đukanoviću.
Da ovaj sistem funkcioniše, potvrđeno je deportacijom Miodraga Vukovića, bliskog Đukanovićevog saradnika. Nakon što je zadržan na aerodromu u Moskvi i deportovan za Tivat kao persona non grata, crnogorski poslanik je oštro reagovao i podstakao Ministarstvo spoljnih poslova da od ruskih kolega traže spisak nepoželjnih osoba, kako bi se izbegla neprijatna situacija.
- Tih deset sati je bilo kompromitujuće za jednu veliku silu kakva je Rusija, koja je pokazala silu i strogoću, ne prema Mišku Vukoviću, niti oni znaju ko je Miško Vuković, nego prema jednoj državi i njenom narodu. To je poruka koju su poslali i to je ono što me, kao čoveka veoma vređa, a kao političara zabrinjava - izjavo je Vuković.
Ovakav Putinov postupak i ne čudi, jer zvanična Moskva već duže vremena vrši pritisak na Crnu Goru zbog pristupanja NATO-u. Podgorička “Pobjeda” je pisala da Rusi nemaju obavezu, ni nameru da obelodanjuju listu nepoželjnih osoba iz Crne Gore, ali saznalo se da nisu dobrodošli svi članovi Vlade i poslanici parlamenta. Čak i socijaldemokratske predvođene Rankom Krivokapićem, koji su glasali za Protokol o pristupanju NATO, ali i direktori većih državnih kompanija. Proveravani su i poslanici opozicionog Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića, međutim, oni su dobili zeleno svetlo, što je potvrđeno njihovom posetom Moskvi pre dve nedelje.
Kada je Crna Gora uvela Rusiji sankcije pre tri godine, javnost, ali i tamošnja diplomatija, reagovala je sa podsmehom. Mnogo jači udar osetila je Đukanovićeva ekonomija, i juče je reagovala Federalna služba za nadzor zaštite potrošača i zaplenila u Moskovskoj regiji 16.200 boca vina proizvođača “13. jul Plantaže” iz Podgorice, jer su u 24 uzorka pronađeni pesticidi i plastifikatori u većim koncentracijama. Ova služba je 26. aprila zabranila uvoz svih proizvoda “Plantaža” i tada je odlukom moskovskog Gradskog arbitražnog suda oduzeto 15.500 boca vina.
- Nije tajna da se Crna Gora pridružila sankcijama EU protiv Rusije, uključujući i onima personalne prirode. Uvek smo govorili da zadržavamo pravo da preduzmemo reciporcitetne mere, kao što je praksa u diplomatiji. Crnogorska strana će dobiti relevantna pojašnjenja - navela je Marija Zaharova, portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Ruska državna televizija mesecima unazad vodi propagandni rat protiv crnogorskog turizma. U prilogu o “Jednom koraku Crne Gore od NATO”, emitovanom uoči ratifikacije ulaska Crne Gore u NATO alijansu u američkom Senatu, državni TV kanal Rusija naverlo se da u Crnoj Gori danas “žestoko potiskuju protivnike ulaska u NATO” i da je to “već uticalo na investicionu klimu”.
- Ruski biznis napušta zemlju, turizam nazaduje, a oslobođeno mesto veoma brzo zauzima kriminal. Gubimo Crnu Goru - navodi se u prilogu TV Rusija.
I na TV Zvezda, glasilo ruskog Ministarstva odbrane, u martu je emitovalo reportažu “Kriminal, minska polja i infektivne bolesti: Zašto Crna Gora postaje opasna za turiste”. Tada je rečeno da se Crna Gora smatrala “jednom od najprivlačnijih zemalja za turizam”, zbog neverovatne lepote, predivnih plaža, dobre klime, i razvijene infrastrukture, ali da je “u poslednje vreme situacija počela da se menja”. Pogledajte OVDE kakvo je upozorenje poslao Šojgu. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte antiruski govor Mila Đukanovića u Nikšiću:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA