Najnovije

"SRPSKI DOM NIKAD SODOM": Sveštenik i monahinje držali su parole protiv Prajda, a onda su se šetači uplašili truba Jerihona (FOTO)

Parada ponosa, pod sloganom "Neka svi naši glasovi ore se", završila se danas oko 13 sati u Beogradu.

Gej parada u Beogradu (foto: N1 printskrin)

Nekoliko destina učesnika i učesnica krenulo je u podne u šetnju preko Terazija ka Trgu republike, nakon što je "junski" prajd otvorila Snježana Jolić, žena koja je, kako kaže na svojoj koži osetila druge vidove diskriminacije.
- Došla sam da otvorim prajd i podržim sve svoje prijatelje i sve ljude koji pripadaju LGBT populaciji. Toliko puta sam se suočavala sa diskriminacijom, pre svega jer sam žena, zatim izbeglica, a onda i žena sa hendikepom. Ovde smo da se borimo da prava postanu ista za svako ljudsko biće - rekla je Snježana i otvorila paradu.

Snježani se za podršku zahvalila Helena Vuković, jedna od najpoznatijih trans osoba u Srbiji.
Šetače je sve vreme pratio kombi sa koga se čula muzika i doprinosila dobrom raspoloženju među njima. Na Trg republike stigli su veoma brzo i tamo napravili kratkotrajnu žurku.
Skup su, međutim, obezbeđivale jake policijske snage. Policajci u opremi za razbijanje demonstracija potpuno su okružili park dok su se učesnici u njemu sastajali, a zatim čuvali Terazije i Trg Republike.
Mnogi okupljeni su na sebi nosili bedževe na kojima je jedan od srpskih simbola - šljiva - u duginim bojama. Sa sobom su poneli zastave i transparente na kojima piše "Niko nije slobodan dok nisu svi slobodni" "Hoću život dostojan čoveka", "LGBT prava su ljudska prava", "Neka ljubi kogod koga hoće" "A što ćemo ljubav kriti".

Pojedinim pripadnicima LGBT populacije podršku su došli da daju njihovi prijatelji i članovi porodica.
Podrška je stigla i iz drugih gradova Evrope. Sava V. (20) došao je iz Pariza sa svojim prijateljim Lukom, koji je doputovao iz Bukurešta samo zbog današnjeg skupa.
- Moji su poreklom odavde i preko leta boravim u Srbiji kod rođaka, a prvi put sam u Beogradu. Razlika između Beograda i Pariza je ogromna - tamo je veća sloboda, svi ljudi na paradi su srećni i nasmejani, ima i mnogo male dece i porodica - rekao je Sava, dok je Luka takođe primetio da je beogradska parada veoma mala u odnosu na onu kakvu je posećivao u svom Bukureštu.
Parada ipak nije mogla da prođe bez manjih provokacija, te su se uoči šetnje odjednom u Pionirskom parku pojavili trubači koji su okupljnima odsvirali nekoliko pesama. Oni su se zatim udaljili, ne želeći da otkriju ko ih je poslao, a N1 prenosi da je reč o nekoj vrsti izazivanja.

Dve jasne provokacije obeležile su žurku na Trgu republike. Najpre su se u centru pojavili sveštenik i dve monahinje sa transparentima "Srpski dom nikad sodom" i "Ne sodomskoj revoluciji".
Ove godine dve parade
Zbog nesuglasica među LGBT udruženjima, ove godine biće održane dve parade ponosa, jedna danas, druga u septembru.
- Berlin, Madrid i Barselona imaju po dve parade ponosa. Evropska aoscijacija organizatora prajda oglasila se jer je dobila netačne informacije odavde da nastupamo pod istim imenom kao i parada u septembru, što nije tačno - rekao je Predrag Azdejković iz Glic-a, obrativši se novinarima.
Centar grada sporadično zatvaran
Ulice do Trga republike su postepeno zatvarane, kako bi kolona njima prošla. Iz GSP-a nisu najavljene promene linija koje se tom trasom kreću.
- Skratili smo trase trolejbusa do Slavije, dok kolona ne prođe. Nema ih mnogo, te će ostala vozila sačekati da parada stigne do Trga Republike, a potom nastaviti redovnom trasom - rekli su iz GSP-a. Naprednjaci Vranja su pod stavkom obavezno vodili članove na današnji Prajd? Pogledajte plakat i čitajte OVDE o tome. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je razbijena gej parada 2010. godine
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA