Najnovije

PESMA ZA SVA VREMENA: "U groznici sam video lik patrijarha Pavla i osetio božansku silu... Za 5 minuta je nastao Vidovdan" (VIDEO)

Milutin Popović Zahar. Kompozitor, tekstopisac, aranžer, slikar, magistar i doktorand međunarodnog prava, davne 1989. stvorio je “Vidovdan”. Po mišljenju mnogih, jednu od tri najčuvenije srpske pesme. Za sva vremena.

Ilustracija (Pravda/Jutjub)

Simbolično, na Vidovdan, Zahar se prisetio dana kada je nastala večna srpska pesma, te po čijem blagoslovu.
– Pesma je nastala tako što sam ja pozvan od strane direktora PGP-a i on je rekao da ga je zamolio sekretar patrijarha Pavla da se, pre proslave 600 godina od Kosovskog boja, napravi 10 pesama o Kosovu. Izbor je pao na mene, ne znam kako ni zašto. Bilo je tu i drugih dobrih kompozitora, ali ja sam dobio i izgleda da sam opravdao poverenje. To je najbolje što sam uradio u životu. “Vidovdan” peva pola sveta, ne samo Srbi - kaže Zahar za Telegraf.
– U kratkom vremenu sam imao tu inspiraciju, a kako i ne bih kad sam odrastao na verskim pesmama u Loznici, u Tršiću, gde sam i rođen. “Vidovdan” je poslednja u nizu koje sam napravio. Ovo mi nećete verovati… Ja sam pola dana osećao strašnu groznicu, nisam znao kako se zovem. Od besa sam seo na pod, i odjednom… Video sam lik patrijarha Pavla. Kao da mi je poslao poruku, preko neke sile božanske… Ja sam za 5 minuta napisao i melodiju i sve strofe! Za 5 minuta…a u meni je to vrilo mesec dana, otkako sam počeo da radim. Eto… Posle dva dana smo krenuli u snimanje. Izgleda kao fantazija, sanjarija… Ali, nije – rekao je čuveni Zahar iza kog stoje najlepše srpske pesme.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA