Najnovije

JOKSIMOVIĆ: Srbija ima važno mesto u budućnosti Evropske unije (VIDEO)

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je juče da Srbija ima važno mesto u procesu evropskih integracija, ali i da joj pripada važno mesto u budućnosti EU.

Jadranka Joksimović (Foto: Jutjub)

Joksimović je sa konferencije u Evropskom parlamentu o Zapadnom Balkanu koju je organizovala Evropska narodna partija poručila da Srbija ima pozitivan imidž u EU i iznela očekivanje da će se takav trend nastaviti sa novom vladom u Beogradu.
- Srbija je pozitvno predstavljena i pozitivno ocenjena što je dobro. Iako ono što radimo radimo zbog nas samih, važno je i kako nas drugi vide - izjavila je Joksimović na kraju jednodnevne konferencije o Zapadnom Balkanu Evropskom parlamentu koju je šesti put za redom organizovala Evropska narodna partija ( EPP).
Joksimović je tokom konferencije, na kojoj su učestvovali poslanici Evropskog parlamenta, EU zvaničnici i lideri iz regiona koji pripadaju porodici EPP, naglasila da se zemlje koje se nalaze na putu evrointegracija moraju tretirati na osnovu individualnog napretka i zalaganja, a ne da se o regionu govoru kao o ”paket aranžmanu”.
- Izvestilac za Srbiju (Dejvid) Mekalister je podvukao da je Srbija sidro stabilnosti u regionu. To je jasna politička poruka na koji način Srbija čuva svoju stabilnost i produkuje stabilost u regionu i pored svih dešavanja u regionu i izjava koje su stizale - naglasila je Joksimović iznoseći utiske sa konferencije u Briselu.
Ministarka Joksimović je podvuka i važnost ekonoske stabilnosti koju Srbija uspešno održava kroz uređenje javih finansija.
- Srbija ima važno mesto u procesu evropskih integracija kao kandidat i ja mislim i važno mesto u budućnosti u EU - ocenila je Joksimović.
Joksimović kaže da je tokom konferencije izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister preneo ideju nemačkog šefa diplomatije Zigmara Gabrijela o formiranju neke vrste "maršalovog fona" za Zapadni Balkan što bi podrazumevalo dodatna sredstva i dodatni impuls za realizaciju infrastrukturnih projekata u regionu predviđenih Berlinskim procesom.
- Ti projekti nisu važni samo za zemlje regiona već su dobri i za evropske transportne mreže i koristiće zemljama EU - ocenila je ministarka Joksmović.
Ona je dodala da se do sada nije puno realizovalo od projekata predviđenih Berlinskim procesom niti je za to bilo dovljno sredstava na raspolaganju.
- Berlinski proces ne sme niti može da bude zamena za proces evrointegracija, ali može da nam pomogne i da nas osnaži - izjavila je Joskimović.
Ona je najavila da će i novi predsednik Srbije dati dodatni impuls razumevanju važnosti evropskog puta unutra društva u Srbiji i zaključila da članstvo u EU donosi ekonomski napredak, političku stabilnost i bezbednost.
U Evropskoj narodnoj partiji, koja je organizovala ovaj skup, kažu da je Zapadni Balkan suočen za političkim, ekonomskim i socijalnim izazovima. Ocenjuje se da je napredak u oblasti dobre vladavine u zemljama regiona kao i u oblasti vladavine prava "u nekim slučajevima bio manjkav" dok je negde došlo i do "nazadovanja".
Evropske narodne partije upozoravaju i na činjenicu da ekonomski napredak nije u svim zemljama regiona zadovoljavajući. Ipak, ističu se i primeri dobrog razvoja situacije na Zapadnom Balkanu kao što su napredak u dijalogu Beograda i Prištine, otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, ulazak Crne Gore u NATO, napredak u reformi pravosuđa u Albaniji i formiranje nove vlade u Makedoniji.
Konferenciju je ispred grupe Evropskih narodnih partija organizovala potpredsednica EPP Marija Gabrijel, a među učesnicima bili su predsednik EPP DŽozef Dol, evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister, predsedavajući Odborm za saradnju sa Zapadnim Balkanom u Evropskom parlamentu Eduard Kukan i mnogobrojni evropski parlamentarci.
Na konferenciji su bili i crnogorski ministar evropskih poslova i glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, šef diplomatije BiH Igor Crnadak, kao i predstavnici Demokratske partije Albanije, Demokratske lige Kosova i predsednik makedonske VMRO-DPMNE Nikola Gruevski.
Rama i Zaev dogovorili udar na Srbiju. Šta piše u obaveštajnoj dokumentaciji o tajnom paktu albanskog i makedonskog premijera možete pročitati OVDE.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Joksimović: Srbija će se obratiti UN zbog izjava Vokera
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA