Najnovije

TENZIJE U CRNOJ GORI: Marković okrenuo leđa Milu?!

Susret crnogorskog premijera Duška Markovića sa Angelom Merkel, opozicija smatra njegovom ogradom od Mila Đukanovića.

Duško Marković (Foto: predsjednik.gov.me)

Ima li u politici Vlade Duška Markovića odstupanja od onoga što mu je u nasleđe ostavio prethodnik Milo Đukanović, kako to primećuje crnogorska opozicija?
Prve sumnje su se pojavile još sa sastavom Markovićevog kabineta u kome su se našla samo dva "Milova ministra" - Zoran Pažin i Predrag Bošković. Već tada je premijer odbacio svaku pomisao o "mimoilaženju", kao i da će ga biti u četvorogodišnjem mandatu. 
"Ne, to nije otklon. Personalni sastav Vlade je odgovor na to šta čeka Crnu Goru", poručio je premijer Vlade koja je stvorena na izborima "obojenim" navodnim pokušajem državnog puča. 
Zvanična Podgorica nastavila je evroatlantske integracije, postala članica NATO, nastavila sa optužbama na račun Rusije oko tobožnje umešanosti u pokušaj "državnog udara", kako Crna Gora ne bi postala deo Severnoatlantskog saveza, produžujući sankcije Rusiji. 
I tako sve do susreta Markovića sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, nedavno, na marginama samita zapadno-balkanske šestorke u Trstu kada je pozvao da poseti Crnu Goru. 
Jedan od lidera DF, Nebojša Medojević video je u tom susretu želju Markovića da napravi otklon od politike Mila Đukanovića, u čemu ima podršku Nemačke i Velike Britanije. 
- Radikalan zaokret je i kada je reč o inicijativi o ekonomskoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana u odnosu na stav Mila Đukanovića. Kreirana je i negativna kampanja u vezi s inicijativom iza koje stoje Nemačka i Velika Britanija. Čak je i Đukanović izrazio rezervu prema inicijativi, ukazujući da je proces EU integracija prioritet za CG. Đukanović je dobro shvatio da ovakva EU opterećena birokratijom i sklona lobističkim uticajima i korupciji, predstavlja idealan alibi za izbegavanje bilo kakvih suštinskih reformi - izjavio je Nebojša Medojević, jedan od lidera DF. 
On podseća da je "Đukanovićev režim" suštinski odbijao svaki dogovor o uklanjanju granica i barijera za slobodnu trgovinu u regionu, "jer što je više granica to je bolje za šverc, jedinu ekonomsku kategoriju koju Đukanović odlično poznaje". 
- Ovaj krupni zaokret Markovića predstavlja jasan otklon od politike Đukanovića i interesa njegove organizacije, kojoj ne odgovara saradnja u regionu, jačanje demokratije i vladavine prava. Verovatno je i Marković svestan šta bi za Crnu Goru značila ponovna samoizolacija od evroatlantskih tokova i sukob sa politikom Nemačke, kao dominantne sile u Evropi. Suočen sa činjenicom da je nakon ulaska Crne Gore u NATO, njegova upotrebna vrednost ravna nuli, i da za mnoge u međunarodnoj zajednici predstavlja neugodan teret iz prošlosti, Đukanović pokušava da ponovo destabilizuje i Crnu Goru i region - smatra Medojević. 
- Ostaje da se vidi hoće li Marković imati dovoljno podrške u DPS ili će Đukanović povratiti kontrolu nad Vladom i smeniti Markovića - dodaje on. 
Lider DPS Milo Đukanović izjavio je da na političkoj crnogorskoj sceni ne postoji neko ko ima politički potencijal i snagu da svojim delovanjem koriguje poteze vlasti, navode "Novosti". 
- Prećutkujući ili falsifikujući to što je svakom normalnom očigledno, naši politički konkurenti nam šalju poruku ili da im napredak zemlje nije po volji, ili da bi nas oni radije vratili u staro "dobro" stanje ekonomske i političke zavisnosti od brojnije pravoslavne i slovenske braće - ocenjuje Đukanović. Pogledajte OVDE koji je najuži krug ljudi koji mogu da naslede Vučića. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte ovde kako je Tramp odgurnuo crnogorskog premijera:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA