Najnovije

Evo zbog čega Rusi ne gase požare u Crnoj Gori, iako je situacija teška i traže pomoć EU! (VIDEO)

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije ne učestvuje u gašenju požara na Balkanu zbog politizacije ovog pitanja i administrativnih prepreka, izjavio je direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu Vjačeslav Vlasenko.

Požar u Crnoj Gori (Foto: Fejsbuk/Printskrin)

„Postoje određeni politički momenti koji nekad negativno utiču. Na primer, kad su prošle godine gorela Bosna i Hercegovina i Hrvatska Ministarstvo za vanredne situacije je nudilo pomoć, dok su navedene države to odbile, rekavši da će se same snaći. U ovom trenutku za požare, na primer, u Bosni i Hercegovini oni žele da iskoriste vojne helikoptere i helikoptere UN i zasad se nisu obraćale za pomoć“, rekao je Vlasenko.
Članice NATO-a Crna Gora i Hrvatska, u kojim posebno besne požari, mogu poslati samo nekoliko aviona Canadair, Airtractor i helikoptere vojske i policije.
„Kada su 2012. godine gorele Srbija i BiH ovde na aerodrom u Nišu iz Rusije su stigli Il-76, Be-200 i Ka-32. Oni su stigli brzo, bukvalno za par dana, naravno, na zahtev lokalnih vlasti“, naveo je direktor Centra.
Po njegovim rečima, humanitarni centar svakog dana dobija informacije od Nacionalnog centra za krizne situacije MVS Rusije o situaciji u regionu. Informacije se zatim šalju u sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije. Sa drugim državama regiona ne postoji međudržavni sporazum o saradnji pri vanrednim situacijama.
„Naš centar predlaže svim tim državama da potpišu radni protokol — pojednostavljeni dokument koji bi omogućio da se makar operativno razmenjuju informacije. Nažalost, nemamo napretka. Pitanje politizacije negativno utiče na to, a za požare nema administrativnih prepreka. On se širi i Srbijom i Bosnom i Hrvatskom, ali realno postoje administrativne prepreke“, naglasio je Vlasenko.    
Situacija sa požarima na crnogorskom primorju danas je veoma teška, pa je zatražena i pomoć EU.
Navodi se da su predsednici opština Herceg Novi, Kotor i Tivat uputili zahtev premijeru Dušku Markoviću i Ministarstvu unutrašnjih poslova za hitan angažman avijacije u gašenju požara na Luštici, ocenjujući da je situacija alarmantna i da treba tražiti pomoć iz regiona
Pročitajte OVDE sve o nezapamćenoj vatrenoj stihiji koja se širi duž Jadranske obale, ali i BiH.
Izvor: rs.sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pozari u Crnoj Gori - Evakuisani turisti, oštećene kuće. I dalje besni požar na Ponti Veslo i u selu Begovići u tivatskoj opštini i širi se prema Žanjicama i Dobroj luci, kazao je Televiziji Crne Gore, načelnik Službe zapštite i spasavanja Tivat, Zoran Barbić.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA