Najnovije

KALAŠNJIKOV IMA NOVO ORUŽJE: Ruski robot koji sam bira metu

MOSKVA - Kompanija „Kalašnjikov“, nazvana po konstruktoru najpoznatije automatske puške na svetu, napravila je borbeni robotizovani sistem koji može sam da prepozna mete i odlučuje kada će zapucati.

Nova uzdanica "Kalašnjikova" (Foto: kalashnikov.com)

Prema rečima konstruktora, ovo oružje radi zahvaljujući takozvanoj neuronskoj mreži. Sistem je sposoban da brzo uči i funkcioniše ne samo prema zadatom programu već i na osnovu stečenog iskustva. Veštačka neuronska mreža je svojevrstan pokušaj da se stvori elektronski nervni sistem i radi na sličan način kao ljudski mozak.
- Srž ovog sistema čine procesori koji su spojeni i koji ispunjavaju zajedničke zadatke - izjavila je Sofija Ivanova, direktor za komunikacije u „Kalašnjikovu“.
Procesori mogu da prepoznaju sliku, upravljaju oružjem ili predviđaju sledeći potez mete. Posebni su zbog toga što nisu programirani već su sposobni da uče. Finalna verzija bi trebalo da bude naoružana teškim mitraljezom tipa „kord“ i sa dva bacača raketa. Sirijski avioni izvršili udare na teritoriji susedne zemlje! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vojni robot ''Soratnik'' 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA