Najnovije

KRAJ DŽIHADISTIČKOG RATA U IDLIBU: Sudeći po pobedniku, mira neće biti! (VIDEO)

Sirijski ogranak Al Kaide Hajat Tahrir al Šam (HTŠ), očigledni je pobednik unutardžihadističkog rata koji je potresao sirijsku pokrajinu Idlib prethodnih mesec dana, a koji je danas okončan pismenim dogovorom HTŠ-a i Ahrar al Šama.

HTŠ slavi u Idlibu (Foto: JuTjub)

Pripadnici Ahrar al Šama prihvatili su da se povuku sa svih spornih teritorija, ostavljajući praktično sve važne greadove i putna čvorišta u rukama Al Kaide. Najveće borbe vodile su se za prelaz Bab Al Hava, a medijsko krilo HTŠ-a danas je objavilo snimak poslednjeg dana ofanzve na ovoj lokaciji: Ovim je praktično ozvaničeno da je Al Kaida vodeća grupa među sirijskim "pobunjenicima" i da mira u toj pokrajini neće biti, pošto se na njih ne odnosi dogovor o zonama deeskalacije, koji je u Astani postignut između Rusije, Turske i Irana, uz saglasnost Sirije. Prema ovom dogovoru, za očuvanje bezbednosti u Zoni deeskalacije Idlib zadužena je Turska, koja je već nagomilala snage na severu Sirije u stalnim pretnjama da će pokrenuti široku ofanzivu protiv kurdskih pokreta u pograničnom području.
Ovakvim razvojem situacije u Idlibu, nije isključeno da će saveznici iz Astane tražiti od Turaka da se obračunaju sa teroristima u Idlibu, što sa druge strane, može dovesti i do nove eskalacije u odnosima Turske i Saudijske Arabije, koja osim HTŠ-a, podržava i druge salafističke organizacije koje se mogu naći na putu turskih snaga i njihovih džihadista. "Pobunjenički" redovi na istoku Damaska danas su se potpuno raspali, a SAA pokreće drugu fazu ofanzive za oslobođenje istočnih predgrađa prestonice. Više o tome saznajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pet snažnih eksplozija nedavno je potreslo privremenu turski vojnu bazu na severu Sirije
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA