Najnovije

ONI SU NAJBROJNIJA VOJNA SILA NA SVETU: A ovo su moćna oružja kojima raspolažu (VIDEO)

Ovo je velika godina za kinesku armiju, piše Sinhua. Prvi nosač aviona domaće proizvodnje predat je na upotrebu vojsci u aprilu, u junu je kineska mornarica dobila i razarače najnovije generacije. Kina proslavlja 90 godina postojanja svoje Narodno oslobodilačke armije pokazujući celom svetu koliko su porasli njeni borbeni kapaciteti.

Kineska vojska (Foto: Sinhua)

Kina kao godišnjicu osnivanja Narodne oslobodilačke armije uzima 1. avgust 1927. godine kada je izbio ustannak u Nančangu u kome je učestvovalo 20.000 boraca.

Pre 19 godina oružane snage Kine brojale su 2 miliona ljudi čime je postala najbrojnija vojna sila na svetu. Pored rasta broja aktivnih vojnika, Kina je svoje trupe počela da oprema najsavremenijom vojnom opremom. Tokom parade za Dan pobede u septembru 2015. godine Kina je prikazala interkontinentalni projektil Dongfeng-5B koji je dizajniran da nosi nuklearne glave, kao i Dongfeng-21 protiv-brodni balistički projektil prozvan "ubica nosača". Kina je tada prikazala i nove tenkove, borbena vozila pešadije, sisteme ranog upozoravanja na napad iz vazduha, borbene helikoptere... U aprilu 2017. godine je porinut, Dalian, drugi kineski nosač aviona ali prvi ikad proizveden u Kini. Prvi nosač pod imenom Liaoning porinut je 2012. nakon rekonstrukcije ali reč je o sovjetskom nosaču blizancu Admirala Kuznjecova koji je kupljen od Ukrajine. Novi savremeni kineski razarač je težak 10.000 tona opremljen najsavremenijim sistemima odbrane i oružjem za napad na mete u vazduhu, vodi i pod vodom.  Sve noviteti kineske armije mogu biti viđeni u propagandnom video "NOA danas" koji je objavilo kinesko Ministarstvo odbrane povodom 90 godina oružanih snaga. Kina ima drugi u svetu najveći budžet za vojsku koji je 153 milijarde dolara. Ipak, u Pekingu ističu da je primarni cilj njihovih snaga očuvanje mira i međunarodna saradnja.

O stanju na frontovima širom sveta možete čitati na sajtu RATNI IZVEŠTAJI.  Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA