Najnovije

ŠVEĐANI OTKRILI SRBIMA VOJNE I CIVILNE TAJNE! Smenjena direktorka STA, preti i pad švedske vlade!

Švedska vlada odgovorna je za najveće curenje ličnih podataka svojih građana u istoriji, nakon što su odlučili da unajme strane privatne firme za vođenje baze podataka o motornim vozilima, javlja Gizmodo.

Ilustracija (pixabay.com/Pravda)

Propust je posebno zabrinjavajuć jer su ugroženi podaci brojnih zaštićenih građana, od svedoka čiji su identiteti skriveni do pripadnika elitnih vojnih jedinica.
U septembru 2015., švedska agencija za motorna vozila (STA) potpisala je ugovor s češkom podružnicom IBM-a i srpskom podružnicom NCR-a, kojima su predali na upravljanje bazu podataka svih korisnika motornih vozila. Svi podaci, pa čak i oni koji su na sebi imali oznaku tajnosti, postali su lako dostupni stranim državljanima koji nisu prošli sigurnosne provere.
Među tajnim podacima bili su imena, fotografije i adrese osoba koje traži policija, svih vojnih pilota i pripadnika elitnih vojnih jedinica, imena i adrese svih osoba u programu zaštite svedoka, ali i modeli i stanje svih vojnih vozila, kao i tehničke specifikacije svih cesta i mostova - informacije koje su državna tajna jer otkrivaju koje se ceste mogu koristiti kao sletne piste, te koji mostovi mogu prevesti vojna vozila i tenkove.
Radi se o neverovatnom ugrožavanju bezbednosti države, no STA je počinila još nekoliko neverovatnih grešaka nakon potpisivanja ugovora s Česima i Srbima.
U prelaznom periodu, svi osetljivi podaci bili su dostupni informatičarima agencije, koji su redom dobili otkaze jer su njihov posao dobile privatne firme. Svi nezadovoljni radnici mogli su napraviti lične kopije svih podataka. A potom se dogodila još gora greška.
U martu ove godine, javno dostupni podaci trebali su biti prosleđeni marketing agencijama koje plaćaju pretplatu državi za pristup bazi podataka o vozilima. Ali, greškom su im prosledili i sve zaštićene podatke.
Kada je STA shvatila svoju grešku, uspeli su je pogoršati u pokušaju da je poprave: poslali su nezaštićeni, nešifrovani i-mejl u kojem su naveli sve tajne i osetljive podatke te ljubazno zamolili marketing agencije da ih izbrišu iz svojih baza.
Direktorka STA Maria Agren podnela je ostavku u januaru, a prošlog je meseca kažnjena s preračunato 7.300 evra zbog neopreznog upravljanja tajnim podacima.
Vrhovni zapovednik švedskih oružanih snaga Mikael Byden, načelnik policije Anders Tornberg, premijer Stefan Lofven i novi čelnik STA Jonas Bjelfvenstam na konferenciji za medije u ponedeljak 
Premijer Stefan Löfven juče je izjavio kako je znao za ceo slučaj od januara, da se provodi analiza unutrašnjih pravilnika agencije, te da još uvek ima puno poverenje u sve svoje ministre. Opozicione stranke najavile su mogućnost glasanja o nepoverenju Vladi. Ruski general podneo je šokantan izveštaj o akcijama u Siriji, saznajte OVDE koliko je hiljada terorista ubijeno za samo dva meseca. Izvor: jutarnji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Aida Hadžialić, bosanska ministarka u Švedskoj vladi
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA