Najnovije

AMBASADOR KATALONIJE NAM STIŽE: Mnogo toga nam se neće dopasti - pokriva 6 zemalja i jednu nepostojeću, ali to nije sve!

Erik Hauk, nekadašnji ratni dopisnik iz opkoljenog Sarajeva, biće šef delegacije severoistočne španske pokrajine Katalonije u Hrvatskoj odakle će pokrivati sedam zemalja jugoistočne Evrope, potvrdila je katalonska vlada u sredu, javlja Hrvatska informativna agencija.

Katalonija (foto: RT printskrin)

"Vlada je u utorak potvrdila imenovanje Erika Hauka za prvog delegata u Hrvatskoj. Delegacija vlade Katalonije ima za cilj da deluje kao čvorište te predstavlja Kataloniju na geografskom području Balkana - Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji", navedeno je u saopštenju poslatom Hini.
"Ova delegacija čini deo područja uticaja i strateške važnosti za Kataloniju. Područje već uključuje više zemalja Evropske unije koje je privredno  važno i bitno za širenje katalonskih preduzeća", stoji u saopštenju.
Na čelu delegacije će biti 49-godišnji Erik Hauk rođen u Sarlandu u Nemačkoj. Studirao je novinarstvo na Univerzitetu Autonoma u Barseloni (UAB) te poseduje magistarsku diplomu iz Upravljanja sportskim organizacijama sa Univerziteta Klod Bernar 1 iz Liona u Francuskoj.
Dosad je bio direktor komunikacija u Fondaciji Princeza od Girone.  Od 1988. do 1995. bio je urednik spoljnopolitičke redakcije novina Hoj (Danas) te je pokrivao istočnu Evropu do pada Berlinskog zida. Bio je izveštač iz Rumunije, Zalivskog rata, Iraka, Balkana i Južnoafričke Republike.
Godine 1992. kada su mu bile 24 godine, izveštavao je iz Sarajeva kog su, kako navodi hrvatska agencija, opkolili Srbi. NJegov fotoreporter Jordi Pujol Puente poginuo je tokom srpskog napada, piše Hina. Hauk je od 1995. do 1999. bio direktor međunarodne saradnje gradske vlasti Barselone u Sarajevu.
"Mreža vladinih delegacija u inostranstvu ima za cilj da ojača i proširiti vladine akcijske strukture i spoljne poslove Katalonije kako bi se branili i promicali interesi zemlje u inostranstvu", navedeno je u saopštenju. "Na taj način želimo da izgradimo i ojačamo bilateralne odnose Katalonije i saveza ostalih aktera, mreža i međunarodnih organizacija", dodaje vlada Katalonije.
Katalonska vlada otvara delegaciju u Zagrebu dva meseca pre referenduma o nezavisnosti od Španije najavljenog za 1. oktobar. Španski Ustavni sud i španska vlada u Madridu smatraju ga nezakonitim i poručuju da se neće održati. Delegacije nazivaju u Španiji "ambasadama" Katalonije kojima je cilj da dobiju međunarodnu podršku za održavanje referenduma u pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika.
Delegacija u Hrvatskoj biće 12. "ambasada"  Katalonije u svetu, a u planu su otvaranja novih izvan Evrope. Još uvek nije poznat tačan datum otvaranja u Zagrebu, ali ono bi trebalo da bude idućeg meseca ili početkom septembra.
Svim tim „ambasadama“ upravlja Kancelarija za institucionalne i spoljne poslove, odnose i transparentnost. Tu kancelariju, deo katalonske vlade, smatraju tamo „katalonskim ministarstvom spoljnih poslova“. Na čelu mu je 46-godišnji Raul Romeva, smatran u Barseloni „ministrom spoljnih poslova Katalonije“. Amidžićevog oca su sa 200 metaka izrešetale ustaše, to je pozadina tvita kojim je razbesneo Hrvate, opširnije OVDE. Izvor: Hina

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Maturanti iz Republike Srpske su grmeli Katalonijom: "Kosovo Srbija"
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA