Najnovije

DAČIĆ O "KOSOVO-UNESKO": Već smo jednom pobedili Stejt department, a sad ćemo opet i to još više!

GORAŽDEVAC - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će u septembru, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, biti na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde će biti nastavljeni razgovori sa državama o pitanju zahteva za učlanjenje Kosova u Unesko.

Dačić (Foto: Jutjub)

Dačić je, na obeležavanju godišnjice i pomenu ubijenoj srpskoj deci u Goraždevcu, naglasio jaku diplomatsku aktivnost kada je u pitanju lobiranje među državama članicama UN protiv prijema Kosova u Unesko.
Dačić je naveo da Kosovo u Unesko neće biti primljeno, jer će sada protiv toga biti i one države koje su bile uzdržane.
U tom kontekstu je istakao da je Srbija jednom po tom pitanju već pobedila Stejt department, koji je prethodno, kako je rekao, pravio spisak država koje će i kako glasaju.
Dačić je, takođe, podsetio da će redovna polugodišnja sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu, biti održana u sredu 16. avgusta.
Ukazao je da, iako Priština na svakoj sednici traži da se UN povuku sa Kosova, kao da velike sile poput SAD, Nemačke, Velike Britanije i Australije traže da se pitanje Kosova skine sa dnevnog reda u Saveta bezbednosti, to se neće desiti dok su stalne članice tog tela UN naši prijatelji Rusija i Kina.
"O tome treba da se glasa u UN, a Rusija i Kina imaju pravo veta i to se neće desiti. Zato je potrebno da sa Kinom i Rusijom održavamo dobre odnose", naglasio je Dačić.
Dačić je rekao da Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu, poznata i kao Sud za zločine OVK, neće raditi na osnovu naših želja, ali da očekuje da će u njemu biti više pravde za srpske žrtve i da će se pred njim naći i neki od aktulenih kosovskih političara.
"Ko će biti među optuženima, zaista je teško govoriti, ali ako sud postupa po zakonu, odnosno, osnovnim principima međunarodne pravde sigurno da će mnogi i od aktuelnih političara na KiM završiti tu", napomenuo je Dačić.
Upitan da li očekuje da se na optuženičkoj klupi tog suda nađe Ramuš Haradinaj i članovi njegove porodice, ministar je podsetio da su naši pravosudni organi tražili izručenje Haradinaja iz Francuske, ali da se to na žalost nije desilo.
"Vidite kako je međunarodna pravda rastegljiv pojam. Kada se neki Srbin uhapsi u Crnoj Gori, izruči Hrvatskoj ili Kosovu ili iz Australije Kapetan Dragan izručuje Hrvatskoj, onda je to sasvim normalno. Sada Hrvatska poništava odluku za izručenje Srbiji navijača iz Albanije koji je pustio dron (Ismaila Morine)...to pokazuje da su od međunarodne pravde ostale samo korice", zaključio je Dačić.
Šef diplomatije Ivica Dačić potvrdio je da je Srbija poslala izaslanike u 27 zemalja da lobiraju protiv glasanja za prijem Kosova u Unesko, napominjući da mnoge države ne znaju o kojem se tačno problemu radi.
"Treba obavestiti neke zemlje o čemu se tu radi. Ako niste bili u poseti Uzbekistanu 25 godina ne možete očekivati od njega da glasa protiv prijema Kosova u Unesko", objasnio je Dačić.
Naglasio je da i sam, svaki dan, na svakom sastanku, lobira protiv Kosova i ispričao da je došao do materijala, kojim se političari iz EU pripremaju za razgovor sa njim.
"Tu stoji da najviše svog vremena provodim lobirajući protiv Kosova u međunarodnim organizacijama - to je tačno", rekao je Dačić i dodao da on šalje izaslanike da čine to isto.
Pročitajte OVDE šta je Dačić rekao o ubijenoj srpskoj deci u Goraždevcu!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA