Najnovije

Evo šta makedonski ministar tvrdi u vezi sa prisluškivanjem srpskih diplomata!

Makedonska Vlada je danas održala konsultacije oko odgovora na povlačenje zaposlenih u Ambasadi Srbije u Skoplju.

Ambasada Republike Srbije u Skoplju (Foto: Jutjub)

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da "Makedonija nije naložila obaveštajne akcije protiv Srbije, niti je preduzimala takve mere".
Dimitrov je na pres konferenciji u Skoplju istovremeno najavio da će sutra razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.
"Makedonska vlada niti je imala nameru, niti je naredila obaveštajne aktivnosti protiv ili na štetu niti jedne države, uključujući Srbiju", rekao je Dimitrov.
Prema njegovim rečima, makedonske institucije rade isključivo u interesu građana Republike Makedonije i saglasno ustavnim nadležnostima", rekao je ministar spoljnih poslova.
Srbija je u nedelju popodne hitno povukla zaposlene iz Ambasade Srbije u Makedoniji, i zatražila da se poveća bezbednost.
Kako je u ponedeljak objasnio predsednik Aleksandar Vučić, Srbija je ovakav potez povukla jer je ustanovljeno i utvrđeno da je u Makedoniji postojalo "veoma ofanzivno obaveštajno delovanje protiv Srbije".

Osmani pozdravio izjave srpskih zvaničnika o odnosima Srbije i Makedonije

Zamenik makedonskog premijera zadužen za evropske poslove Bujar Osmani pozdravio je danas izjave srpskih zvaničnika da Srbija želi dobre odnose sa Makedonijom, što je, kako je rekao, i politika zvaničog Skoplja da razvija dobrosusedske odnose sa svim zemljama regiona.
Upitan da komentariše "pogoršanje" odnosa na relaciji Beograd - Skoplje, Osmani je na konferenciji za novinare nakon sednice vlade, rekao da prati situaciju, ali ne bi, kaže, da iznosi ishitrene zaključke.
- Ono što se može pozdraviti je izjava srpske strane, odnosno njihov zvanični stav da žele prijateljske odnose sa Makedonijom - rekao je Osmani.
Na pitanje da li je odluka Srbije da povuče diplomatsko osoblje iz Ambasade u Skoplju povezana sa objavljivanjem kandidature Kosova za članstvo u Unesko, Osmani je odgovorio da ne bi spekulisao o uzrocima.
- Važno je da zatvorimo otvorena pitanja sa našim susedima. Nećemo donositi bilo kakve odluke u tom pravcu, sačekaćemo da dobijemo sve detalje u vezi sa ovim pitanjem. Važno je da obe strane imaju volju da odnose vrate u prethodni zajednički okvir - rekao je.
Osmani je rekao i da su od kosovskih vlasti dobili informaciju da u ovom trenutku Priština nema nikakvih zahteva kada je reč o članstvu u Unesko.
- Kažu da još nemaju aplikaciju, tako da to nije predmet razgovora. U trenutku kada bude zatražena podrška, onda ćemo o tome i odlučivati - rekao je Osmani, preneli su makedonski mediji.
Pročitajte OVDE zašto su grčke diplomate zabrinute odnosima na relaciji Srbija-Makedonija?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će država preduzeti mere da zaštiti naše interese u Makedoniji i istovremeno preispitati našu osposobljenost i kapacitete za obavljanje posla u aktuelnim uslovima u toj zemlji. Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije preduzima mere povećanog obezbeđenja zgrade Ambasade Srbije u Skoplju.

Bonus video

Politikolog Petar Arsovski iz Skoplja o dipolomatskim tenizijama Skoplja i Beograda.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA