Najnovije

Plenković prelomio, skida se ploča sa „za dom spremni“ (VIDEO)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da će se pronaći "zakonit način za zamenu ploče" u Jasenovcu na kojoj je ispisan ustaški pozdrav "za dom spremni".

Plenković (Foto: Jutjub)

Plenković nije rekao kada će sporna ploča biti uklonjena, niti je otkrio da li će se sačekati donošenje novog zakona.
Međutim, kako prenosi Jutarnji list, hrvatski premijer je nedvosmisleno rekao da će ploča biti zamenjena kao i da će vlada to učiniti tako da "ne bude nikakve sumnje u zakonitost tog postupka".
Nove tenzije u Hrvatskoj javnosti podignute su nakon što je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković proteklog vikenda izjavio da ploča sa ustaškim pozdravom do daljeg ostaje u Jasenovcu.
Bošnjavkoć je, naime, rekao da u zakonu ne postoji izričito uporište za uklanjanje ploče koju ju je podigao HOS.
On je ponovio da je grb Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), na kome je ustaški pozdrav "za dom spremni", zvanično registrovan i priznat.
Juče se oglasio i potpredsednik vlade i ministar građevinarstva Predrag Štromar iz HNS-a koji je podsetio na dogovor te stranke sa premijerom Andrejem Plenkovićem pre formiranja vladajuće koalicije.
"Mi imamo dogovor s premijerom Plenkovićem da takvih obeležja neće biti u javnosti, i dalje stojimo kod toga", rekao je Štromar.
U međuvremenu je Eugen Jakovčić iz nevladine organizaciej "Dokumenta" poručio da je to što sporna ploča i dalje stoji u Jasenovcu "skandal neviđenih razmera".
Od Beograda se zahteva da raskine ugovor o slobodnoj trgovini sa Moskvom, da se prekine sa svakom vojnom saradnjom i da se Srbija pridruži sankcijama EU Ruskoj Federaciji. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Jutarnji list, RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Plenković deli šamare svojim ministrima!! 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA